Cod roşu de ninsori viscolite, avertismentul Poliţiei Rutiere pentru şoferi. Cum va fi vremea până la Crăciun

Va ninge în toată zona de munte, se va depune strat de zăpadă, în general de peste 10...20 cm şi va fi viscol. În Maramureş, nordul Moldovei şi al Transilvaniei vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă, în general, de peste 5...10 cm. Izolat vor fi depuneri de polei.
Filip Stan
22 nov. 2024, 13:33
Cod roşu de ninsori viscolite, avertismentul Poliţiei Rutiere pentru şoferi. Cum va fi vremea până la Crăciun

Cod roşu de ninsori viscolite. Poliţiştii rutieri le fac şoferilor o serie de recomandări atunci când pleacă la drum, în contextul avertizărilor meteorologice de viscol puternic şi ninsori abundente în mare parte din ţară.

Astfel, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că vineri a fost închis traficul pe Autostrada A1, pe tronsonul kilometric 225 – 238, între nodurile rutiere Boiţa – Cisnădie, judeţul Sibiu, din cauza vântului puternic, care pe alocuri viscoleşte zăpada depusă în apropierea carosabilului, potrivit news.ro.

„Măsura vizează prevenirea riscului rutier, în condiţiile în care autovehiculele de mare tonaj pot fi răsturnate de rafalele de vânt. Circulaţia este deviată de la nodul rutier Cisnădie către DN 1”, avertizează poliţiştii rutieri.

Vortex polar în România. Ninsori și viscol în următoarele zile. Au fost prelungite alertele de cod roșu, portocaliu și galben. Cum va fi vremea la București

Pe DN 1H tronsonul Peştiş (judeţul Bihor) – Nuşfalău (judeţul Sălaj), a fost instituită restricţie de tonaj pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă frământată.

În condiţiile instituirii codurilor roşu, portocaliu şi galben de vânt foarte puternic, ninsoare abundentă şi zăpadă viscolită sau frământată, pe şosele din mai multe zone ale ţării, Infotrafic le recomandă şoferilor ca înainte să plece la drum să se informeze asupra condiţiilor meteorologice şi a stării drumurilor de pe traseul pe care intenţionează să-l parcurgă, dacă sunt anumite sectoare de drum închise din cauza zăpezii, viscolului sau altor fenomene meteo, precum şi asupra rutelor alternative.

Ce cauciucuri trebuie pe vreme de Cod roşu

Poliţiştii rutieri îi mai sfătuiesc pe şoferi să-şi echipeze autovehiculul cu anvelope de iarnă (acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”), în cazul deplasării pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

De asemenea, şoferii sunt sfătuiţi să-şi verifice, înainte să plece la drum, nivelul combustibilului sau al bateriei, nivelul lichidului de parbriz, care trebuie să fie rezistent la îngheţ şi să cureţe zăpada sau gheaţa de pe parbriz, oglinzi, faruri şi plafon.

Şoferii mai snt sfătuiţi să folosească, pe cât posibil, frâna de motor, dacă şoseaua este alunecoasă, să evite bruscarea comenzilor maşinii, să facă orice manevră numai după o temeinică asigurare, să adapteze viteza la condiţiile de drum, cu precizarea că deplasarea trebuie să se realizeze cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora, când partea carosabilă este acoperita cu polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, piatră cubică umedă, dar şi când vizibilitatea este redusă sub 100 de metri, în condiţii de ceaţă sau ninsoare abundentă.

Citește și: Vortexul polar, ciclonul Bert şi furtuna de zăpadă Jari aduc un weekend de coşmar. Climatologul Roxana Bojariu: „Ne așteptăm la episoade mai severe de iarnă”

În acelaşi timp, recomandările poliţiştilor rutieri mai vizează păstrarea unei distanţe de siguranţă faţă de vehiculul care circulă în faţă sau din sens opus, evitarea efectuării depăşirilor în condiţii de vizibilitate redusă, punerea în funcţiune a luminilor de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi, în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers şi punerea în funcţiune a luminilor de semnalizare a avariilor şi utilizarea triunghiului reflectorizant în cazul în care autovehiculul rămâne în pană sau are o defecţiune.

Cum va fi vremea până în ajun de Crăciun

Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice, sud-estice şi centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi local deficitar în zonele montane, iar în rest se va situa în jurul celui specific pentru acest interval, anunţă ANM.

Săptămâna 2 – 9 decembrie
Temperaturile medii se vor situa sub cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile centrale şi în extremitatea de sud-est a teritoriului. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.

Săptămâna 9 – 16 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi uşor deficitar, local, în regiunile centrale, sudice şi estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 16 – 23 decembrie
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI