Găina cu carnea neagră, Ayam Cemani, este complet pigmentată în negru datorită unei mutații genetice complexe (genei endo-telina trei), care determină o hiper-pigmentare ce afectează toate celulele încă din stadiul embrionar. Pigmentul negru din oase, organe și cioc nu are niciun impact asupra vieții găinilor, dar le-a făcut celebre, ca sursă de hrană, pentru oameni. Această culoare distinctivă nu are impact negativ asupra sănătății păsărilor, însă carnea lor cu multă melanină este considerată mai valoroasă decât carnea găinilor obișnuite și ar putea avea și anumite beneficii pentru sănătate, scrie Click!.
Citeşte şi: Cum ajuți găinile să facă mai multe ouă. Trucul folosit de mulți fermieri cu care nu ai cum să dai greș
Carnea acestor găini este folosită în bucătăriile tradiționale pentru presupusele sale beneficii terapeutice, fiind recomandată în tratarea anemiei, diabetului și crampelor musculare. Ayam Cemani este considerată una dintre cele mai scumpe rase de găini din lume: un exemplar poate costa până la 2.200 de euro, motiv pentru care mai sunt supranumite și „Lamborghini al păsărilor de curte”. Cu toate acestea, ouăle lor sunt crem, nu negre, iar găinile depun în medie 60-80 de ouă pe an, mult mai puțin decât alte rase, care depun chiar si 250 de ouă pe an.
Masculii cântăresc între 2-2,5 kg, având pieptul lat și o energie debordantă, iar femelele: cântăresc puțin sub 2 kg și sunt adesea mai intens pigmentate decât masculii. Aceste păsări nu clocesc ouăle, ceea ce înseamnă că înmulțirea lor este posibilă doar prin incubare.
În zonele lor de origine, Ayam Cemani sunt considerate simboluri de noroc și au un rol sacru, fiind utilizate în ritualuri pentru a face legătura între lumea umană și divinitate. Primele exemplare au ajuns în Europa în 1998, în Olanda, iar în prezent există crescătorii și în alte țări europene, precum Franța, Italia, și Germania, dar și în SUA.