De asemenea, 52% dintre cei chestionați au afirmat că ar face trecerea la pompe de căldură imediat, dacă ar beneficia de subvenții din partea statului. Aproape trei sferturi dintre respondenți (peste 70%) consideră că sprijinul financiar din partea autorităților ar trebui să devină o prioritate pentru facilitarea tranziției către această tehnologie, iar 85% cred că subvențiile ar avea un impact decisiv sau important în luarea unei decizii.
În același timp, rezultatele sondajului arată că lipsa de informare rămâne un obstacol major: 43,67% dintre participanți au indicat acest aspect ca principalul motiv pentru care nu au achiziționat încă o pompă de căldură. Cele mai populare surse de informare sunt articolele și blogurile (36,78%), urmate de consultanții și experții în încălzire (35,52%).
„Tranziția la pompe de căldură presupune trecerea la o nouă paradigmă de confort termic. Vorbim despre un proces complex, care presupune timp, dar și consum de resurse. Acestea nu sunt doar resurse materiale, unde discuția este mai amplă și implică un sprijin din partea statului pentru consumatori; ele se referă și la sursele din care oamenii își iau informația.
Observăm că unul dintre impedimentele adoptării pompei de căldură ca soluție de încălzire este insuficienta informare, motiv pentru care derulăm constant campanii de informare și educare. Mai mult decât atât, am creat soluții intermediare pentru a putea face mai ușoară trecerea la pompa de căldură.
Astfel, există în portofoliul nostru soluții hibride, adică pompe de căldură care pot fi montate la un sistem de încălzire existent, cu centrală pe gaz. Noi recomandăm această soluție ca un prim pas în adaptarea consumatorilor, care astfel vor putea face economii la energie într-un mod foarte prietenos cu mediul”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Head of East Europe Southern Countries – Ariston Group, potrivit Bursa.ro.