Primăria Sectorului 4 introduce taxarea locuitorilor care au mașină, dar nu dețin loc de parcare

Primăria Sectorului 4 are în plan să-i taxeze pe cei care au mașină, dar nu dețin loc de parcare, conform unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, pus în dezbatere publică de instituție.
Alina Costache
22 nov. 2024, 23:50
Primăria Sectorului 4 introduce taxarea locuitorilor care au mașină, dar nu dețin loc de parcare

Taxarea ar urma să se facă de la 1 ianuarie 2025, în cazul în care proiectul va fi aprobat de Consiliul Local Sector 4. Valoarea taxei nu este precizată în document. Scopul proiectului este de a descuraja achiziția de mașini fără loc de parcare, dar și o sursă de finanțare pentru ca Primăria să construiască noi parcări. Valoarea taxei va fi stabilită de Consiliul Local.

„Se aprobă instituirea taxei speciale pentru dezvoltare urbană în Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, pentru finanțarea serviciului de interes public local în vederea creşterii numărului de parcări publice şi de reședință, optimizarea mobilității urbane şi scăderea poluării. (…)

Taxa se aplică din data de 01.01.2025 pe o perioadă de 10 ani, tuturor persoanelor fizice sau juridice care au în proprietate sau în folosință un autovehicul aflat în evidențele Direcţiei Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 4 şi care nu deţin în proprietate sau în folosință un spațiu având destinaţia de parcaj și prevăzut ca atare în documentațiile de urbanism, pentru fiecare autovehicul în parte”, se arată în proiectul de hotărâre afișat pe site-ul Primăriei Sectorului 4.

Propunerile și sugestiile din partea cetățenilor pentru Primăria Sectorului 4 pot fi făcute până în data de 30.11.2024.

Veniturile colectate din această taxă vor contribui la finanțarea serviciului public respectiv a proiectelor de dezvoltare urbană aferente domeniului de activitate al Direcției Mobilitate Urbană Sector 4, în principal: dezvoltarea de zone de parcare, modernizarea infrastructurii rutiere, proiecte de mobilitate urbană și alte activități care contribuie la îmbunătățirea mediului urban, potrivit regulamentului aferent.

Citește și EXCLUSIV George Simion nu exclude o alianță cu PNL: „Nu refuz niciun dialog, sunt dispus să lupt pentru România”

Prin loc de parcare deținut se înțelege „orice spațiu având destinația de parcaj și prevăzut ca atare în documentațiile de urbanism, deţinut în proprietate sau în folosință prin contract de închiriere/comodat sau pe baza abonamentului nominal sau nenominal achitat anual”, potrivit regulamentului.

„În situația în care un deținător de autovehicul dobândeşte un loc de parcare în cursul anului, acesta este obligat să achite Taxa proporţional cu perioada în care nu a deținut un loc de parcare. În cazul în care o persoană a dobândit un autovehicul în timpul anului, aceasta este obligată să achite Taxa proporţional cu perioada rămasă. Persoanele care deţin mai multe autovehicule sunt obligate să achite Taxa pentru fiecare vehicul în parte, cu excepția cazului în care acestea dețin suficiente locuri de parcare pentru toate autovehiculele înmatriculate pe numele lor. Deţinătorii de vehicule au obligația de a achita Taxa anual, până la data de 31 martie a fiecărui an, la Direcţia Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Persoanele ce nu trebuie să plătească taxa sunt cele care:

  • Detin terenuri sau proprietăți private cu destinația de parcaje conform documentațiilor de urbanism, în condiții legale.
  • Deţin contracte de închiriere/comodat valabile pe durata întregului an pentru locuri de parcare în parcări publice sau private.
  • Deţin abonamente anuale achitate pentru locuri de parcare publice gestionate de Direcția Mobilitate Urbană Sector 4.
  • Beneficiază de scutire persoanele fizice şi juridice care se încadrează în categoriile prevăzute de legislația în vigoare privind scutirile de taxe şi impozite locale.

Scopul taxării persoanelor care au mașină, dar nu au loc de parcare este:

  • Scăderea poluării: ca urmare a instituirii aceste taxe, serviciul public pentru amenajarea de parcări și optimizarea mobilității urbane va putea deține fonduri pentru a putea pune în aplicare proiectele vizând decongestionarea traficului, cu efect evident în reducerea poluării.
  • Descurajarea achiziționării de autovehicule de către persoanele care nu dețin un loc de parcare: prin impunerea acestei taxe se urmărește încurajarea locuitorilor de a utiliza îndeosebi mijloacele de transport alternative.

„Potrivit ultimelor situații analizate, în Sectorul 4 s-a constatat existenţa unui număr de aproximativ 182.000 autovehicule înmatriculate şi 67.303 locuri de parcare (dintre care circa 9.500 parcări publice). Această împrejurare relevă faptul că mai bine de 100.000 de locuitori nu deţin un loc de parcare, fiind nevoiţi să staționeze pe trotuar, spații verzi sau carosabil”, se arată în document.

Citește și EXCLUSIV George Simion șterge pe jos cu Elena Lasconi: „Băsescu a avut toată viața lui o apetență pentru Elene, care au fost distructive pentru România”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lidia Zenny, numerolog şi expert în pedagogie numerologică, anunță cum va fi 2025 în funcţie de data naşterii. Explicații astrologice pentru fiecare om în parte
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI