După Revoluție, migrația masivă a familiilor din mediul rural către orașe sau străinătate a dus la scăderea numărului de copii înscriși în unele zone. Astfel, multe grădinițe de stat au fost închise, mai ales în zonele rurale. Dacă în 1990 erau peste 12.500 de grădinițe de stat, numărul acestora a scăzut cu 16% până în prezent.
Un părinte și-a amintit condițiile din vremea comunismului și pare a avea chiar o urmă de nostalgie.
„Era mai bine. Să ştiţi că erau şi grădiniţele acelea săptămânale. A fost şi bine pe vremea aia.”, spune acesta, potrivit Antena 3.
Deși cererea pentru locuri în grădinițele de stat este mare, mai ales în orașe, autoritățile au construit prea puține unități. În contrast, numărul grădinițelor private a crescut rapid. În București și localitățile din jur, din cele peste 550 de grădinițe existente anul trecut, doar 309 erau de stat, aproape jumătate fiind private.
„Nu, n-am găsit. La grădiniţă de stat n-am găsit loc. Mi-au spus că nu au locuri şi am apelat la o grădiniţă privată. Mai greu cred că este pentru copiii care se înscriu abia la grupa mare, pentru că sunt deja ocupate locurile de către seriile anterioare. Statul ar trebui să implementeze ceva în aşa fel încât, dacă ei nu sunt în stare să menţină grădiniţele de stat, să dea un ajutor către cei privaţi, să menţină ei, că ei ştiu mai bine să gestioneze tot.”, spune un alt părinte.
Marian Staș, expert în educație, critică lipsa de inițiativă a autorităților, explicând nevoia de implicare a acestora, mai ales în zonele mai slab dezvoltate economic.
„Acolo unde sunt resurse, și grădinițele particulare cresc numeric. Zonele mai slab aspectate economic, social și financiar, încă au nevoie de sprijin important din partea statului. Este o problemă de bătut obrazul guvernanţilor, aşa de impostură, de cinism şi de incompetenţă crase”, a declarat acesta, pentru sursa citată.
Potrivit unui studiu recent, județele cele mai afectate de reducerea numărului de grădinițe de stat sunt cele din nord-estul și sud-vestul țării, printre care Bacău, Neamț, Vaslui, Dolj, Gorj și Mehedinți.
Deficitul locurilor a devenit și mai acut după ce grupa mijlocie și cea mare au fost declarate obligatorii, crescând presiunea asupra grădinițelor de stat și împingând mulți părinți spre alternative private, uneori inaccesibile financiar.