Cea mai mare temere a analiștilor economici și financiari este că Donald Trump ar putea impune tarife globale mai mari, ceea ce ar putea duce la scădere a volumului tranzacțiilor între SUA și Europa.
Ulterior, euro și-a revenit ușor, atingând valoarea de 1,041 dolari, conform datelor Financial Times.
Declinul euro a fost alimentat de previziunile că planurile tarifare ale lui Trump vor afecta negativ creșterea economică a Uniunii Europene.
Lee Hardman, analist valutar senior la MUFG, a declarat: „Victoria electorală decisivă a lui Trump întărește așteptările pentru o perioadă mai prelungită de dominație americană, încurajând un dolar „și mai supraevaluat”. El a adăugat că „un război comercial cu SUA este ultimul lucru de care Europa are nevoie acum, cu o creștere deja slabă”.
În plus, datele economice din zona euro au indicat o scădere neașteptată a activității economice, ceea ce a accentuat scăderea euro. Indicele managerilor de achiziții a scăzut la 48,1, sub pragul de 50 care separă expansiunea de contracție. Reacția investitorilor a fost promptă, majorând probabilitatea unei reduceri de jumătate de punct a dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană (BCE), de la 30% la 60%.
Analiștii au observat că situația geopolitică din Europa, în special conflictul dintre Rusia și Ucraina, a contribuit și ea la scăderea euro, în timp ce prețurile la gazele naturale au ridicat îngrijorări legate de impactul acestora asupra economiei zonei euro. Chris Turner, șeful piețelor globale la ING, a subliniat că „comercianții își amintesc de creșterea prețurilor la gazele naturale în 2022 și de ceea ce a făcut acest lucru cu monedele europene”.
În acest context economic global, euro a fost, de asemenea, victima unei schimbări de strategie pe piețele valutare, influențată de „tranzacțiile tip Trump” care au crescut în intensitate după alegerile din SUA. Unii investitori estimează că perspectiva unor tarife semnificative ar putea duce euro la paritate cu dolarul în următoarele luni.
Euro este utilizat zilnic de peste 6 milioane de români din diaspora, conform premierului Marcel Ciolacu. Cea mai mare comunitate de români trăiește în Italia, Spania și Marea Britanie, iar mulți dintre aceștia resimt deja impactul fluctuațiilor monedei unice europene.