Noua decizie e inclusă în noua lege a pensiilor și a fost stabilită în colaborare cu FMI. Fondul Monetar Internațional se află în România pentru a evalua impactul legii pensiilor asupra bugetului de stat.
Potrivit unor surse din delegația FMI, România se încadrează în limitele bugetare cu recalcularea pensiilor. Practic, din 1 ianuarie, pensiile celor care au lucrat în condiții deosebite nu vor fi ajustate conform inflației.
În cazul recalculării pensiilor, se va păstra și indexa valoarea mai mare a pensiei aflate deja în plată, nu cea rezultată în urma recalculării, potrivit Jurnalul.
De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element decisiv în calculul pensiilor, va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, ceea ce ănseamnă o creştere cu 12,1%., anunţat Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii.
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat Simona Bucura-Oprescu într-o postare pe pagina de Faceboook a Ministerului Muncii.
De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025, mai precizează ministra Muncii.