SONDAJ SOCIOPOL: PSD și AUR conduc detașat în preferintele românilor pentru viitoarele alegeri parlamentare, conform unui Sociopol, difuzat de Romania TV. Conform datelor Sociopol, PSD ar obține 30%, urmat de AUR, cu zece procente mai puțin, adică 20%.
PNL ar obține la parlamentare jumătate din voturile foștilor parteneri de coaliție, adică 15%. USR ar primi 15% din voturi.
Și partidul Dianei Șoșoacă ar intra în Parlament cu 6%. De asemenea, în Parlament ar intra și UDMR, cu 5%.
Sondajul Sociopol a fost realizat în perioada 20 – 22 noiembrie, prin metoda CATI, pe un eșantion de 1000 de persoane. Marja de eroare este de +/- 3,2%.
Mirel Palada a anunţat și o ierarhie a partidelor în penultimul sondaj Sociopol: PSD – 33%, PNL – 19%, AUR – 18%, USR – 12%, SOS – 6%, UDMR – 5%.
Cel mai recent sondaj Sociopol privind turul întâi al alegerilor prezidențiale, realizat în perioada 4 – 8 noiembrie 2024, indică evoluții semnificative față de sondajul anterior.
Marcel Ciolacu (PSD) își consolidează supremația, ocupând locul întâi în ierarhia de vot cu 29%. Acest procent îi asigură intrarea fără probleme în turul doi, din poziția de câștigător clar al primului tur de scrutin.
Pe locul doi se află George Simion (AUR), cu 21%. Distanța dintre el și următorul clasat, Nicolae Ciucă (PNL), începe să se mărească și este din ce în ce mai probabil că George Simion va intra în turul doi, alături de Marcel Ciolacu.
Pe locul trei, Nicolae Ciucă (PNL), cu 15%. Candidatul PNL începe să se erodeze și să-i scadă șansele de a intra în turul doi.
Următoarea poziție este ocupată de Elena Lasconi (USR), pe locul patru, cu 12%. Lasconi prezintă o evoluție relativ constantă în sondajele Sociopol.
Următoarea poziție, locul cinci, este ocupată la egalitate de independenții Mircea Geoană și Cristian Diaconescu, ambii cu 9%. Mircea Geoană este în scădere din ce în ce mai bine definită. Cristian Diaconescu prezintă un scor relativ constant față de sondajul anterior.
Cristian Terheș, candidatul PNCR, este următorul în ierarhie, cu 3%.
Kelemen Hunor, candidatul UDMR, obține 2%.
Ceilalți candidați obțin scoruri reziduale, sub un punct procentual, și nu contează semnificativ în economia competiției.
Participarea la vot în țară este estimată la 54% (likely voters). Ținând cont și de diaspora, estimăm o participare finală la vot în turul unu ușor peste 55%.
Cursa pentru ocuparea celui de-al doilea loc în finala turului doi, alături de Marcel Ciolacu, începe să se decidă în favoarea lui George Simion.
Sondajul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată cu rezidența în România. Volumul eşantionului: 1,001 persoane.
Perioada de culegere a datelor: 4 – 8 noiembrie 2024. Metoda culegerii datelor: interviuri telefonice (CATI). Marja de eroare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.2%.
Sondajul a fost realizat la comanda postului de televiziune România TV.
Alegeri Parlamentare în România, pe 1 decembrie
Chiar de Ziua Națională a României, 1 decembrie, cetățenii vor alege parlamentarii pentru următorii patru ani.
Alcătuit din Camera Deputaților și Senat, Parlamentul României este autoritatea legiuitoare supremă. Acesta are atribuții precum adoptarea legilor, aprobarea bugetului de stat, controlul activității guvernamentale și ratificarea tratatelor internaționale.
La Alegerile Parlamentare din România din 2024, vor fi aleși 466 de parlamentari, mai exact, 330 de deputați și 136 de senatori.
Pentru a intra în Parlament, partidele politice trebuie să obțină cel puțin 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național. În schimb, minoritățile naționale, în număr de 17, primesc automat câte un loc de deputat.
Pe 30 noiembrie va începe votul pentru Alegerile Parlamentare în diaspora. Secțiile de vot din România se vor deschide la ora 7:00 în țară, pe 1 decembrie. Votul se va încheia la ora 21:00, însă există posibilitatea de extindere până la 23:59, în caz de aglomerație.