Personalitatea lui Călin Georgescu, formată în jurul unui discurs critic față de marile structuri internaționale și al unei viziuni conservatoare, a stârnit reacții contradictorii, fiind acuzat, paradoxal, de legături cu Rusia și de extremism de dreapta.
Născut în 1962, Călin Georgescu și-a început cariera în domeniul mediului, obținând un doctorat în pedologie și coordonând proiecte guvernamentale, inclusiv Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă. La nivel internațional, a fost membru al Clubului de la Roma și a ocupat funcții în cadrul ONU, reputația sa profesională fiind ancorată în problematica dezvoltării sustenabile.
Georgescu a fost pentru prima dată propus ca premier de AUR în 2020, însă s-a retras ulterior din partid, continuând să-și exprime pozițiile radicale pe cont propriu. El a susținut în repetate rânduri că România ar trebui să adopte o politică de neutralitate, contestând implicarea NATO și a Uniunii Europene în politica externă a țării. În contextul conflictului din Ucraina, declarațiile sale proruse, cum ar fi afirmația că „industria militară americană manipulează situația din Ucraina”, au atras critici dure din partea susținătorilor unei orientări pro-occidentale.
Poate cele mai semnificative controverse au apărut în urma declarațiilor sale despre Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu, pe care i-a numit „eroi ai națiunii române”. Georgescu a contestat, de asemenea, faptele legate de asasinarea lui Nicolae Iorga și Armand Călinescu, susținând că acestea ar fi „mistificări istorice”. Aceste afirmații au declanșat o reacție vehementă din partea comunității evreiești și a instituțiilor care monitorizează extremismul, Parchetul General deschizând un dosar penal pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid.
Călin Georgescu reprezintă un paradox politic: pe de o parte, este acuzat de legături cu Rusia, iar pe de altă parte, de promovarea extremismului de dreapta. Criticii săi subliniază contradicțiile dintre ideologia de stânga asociată cu simpatia pentru Rusia și discursul său naționalist, inspirat din valorile extremei drepte.
Campania sa prezidențială a beneficiat de o prezență intensă pe rețelele sociale, în special pe TikTok. Platforma, deși interzice reclamele politice plătite, găzduiește conținut politic masiv. Hashtag-urile asociate candidaților, inclusiv Călin Georgescu, au devenit virale, creând un teren de propagandă subtilă. Georgescu beneficiază de o vizibilitate crescută, în contextul în care alți candidați precum George Simion și Marcel Ciolacu domină platforma cu milioane de vizualizări.
Călin Georgescu intră în cursa prezidențială ca o figură polarizantă, oscilând între imaginea de tehnocrat și cea de politician controversat. În timp ce unii îl văd ca pe un lider capabil să aducă schimbarea, criticii săi avertizează asupra riscurilor unei politici construite pe mesaje extremiste și ambiguitate geopolitic
Călin Georgescu a declarat dumincă, la ieşirea de la urne, că a votat pentru “cei nedreptăţiţi, pentru cei umiliţi”, adăugând că “votul nu e doar un simbol al democraţiei, e credinţă în oameni”.
“Nu am votat pentru mine, am votat pentru cei nedreptăţiţi, pentru cei umiliţi, pentru cei care simt că nu contează în această lume şi tocmai ei contează”, a declarat Călin Georgescu.
Duminică după-masă, într-o încercare disperată de a opri ascensiunea lui Călin Georgescu, mai multe site-uri „fantomă” au rostogolit informaţia că acesta s-ar fi retras din cursa prezidenţială şi i-ar fi îndemnat pe susţinătorii săi să-l voteze pe George Simion.
”Știrea” este ilustrată cu o poză în care apar George Simion și Călin Georgescu și anunță că Georgescu nu o mai susține pe Elena Lasconi, ci îi transferă susținerea lui George Simion.
În realitate, Călin Georgescu nu a anunțat că o susține pe Elena Lasconi (USR) la alegerile prezidențiale, ci candidează el însuși, independent, la alegerile din 24 noiembrie.
Georgescu a intrat într-un live de trei ore vineri, în dialog cu susținătorii lui, pe YouTube, TikTok și Facebook, unde nu a anunțat că îl susține pe Simion. Sâmbătă, Călin Georgescu a negat că se retrage din cursă și a acuzat dezinformare la adresa sa:
”Dragii mei, vă rog nu luați în seamă dezinformările apărute în mediul online! Le atrag astfel atenția și contracandidaților mei de faptul că dezinformările nu fac altceva decât să producă suferință și dezbinare poporului nostru”, a scris Georgescu pe Facebook.
Citeşte şi: SONDAJ SOCIOPOL: Pe cine preferă românii la alegerile parlamentare. PSD conduce detașat