Medicii și frizerii atrag atenția asupra unei afecțiuni periculoase, numiă în trecut și „boala săracilor”. Numărul cazurilor de îmbolnăviri a crescut alarmant în rândul tinerilor, care aleg o tunsoare comună.
Boala despre care vorbim este pecingine, o afecțiune a scalpului asociată cu locuitorii săraci din epoca victoriană, de unde și denumirea de „boala săracilor”. Pecinginea este o ciupercă a pielii, contagioasă și care poate provoca desfigurări. Se transmite prin contactul cu pielea și afectează între 10 și 20% din populație, îm special copiii.
Citește și: Ce efecte are alcoolul asupra organismului. Sfatul doctorului
Hairstyliștii sunt de părere că această situație se datorează faptului că tot mai mulți bărbați aleg tunsorile tip skin fade – unde părțile laterale sunt rase scurt, iar partea de sus este mai lungă – la saloane ieftine și insalubre.
În afarade infectare prin contact cu pielea afectată, aceasta se poate transmite și prin obiecte infectate, cum ar fi așternuturile, pieptenii și prosoapele.
Mike Taylor, proprietarul unei academii de formare în frizerie în Poole, Dorset, Marea Britanie, a dezvăluit că a observat foarte multe cazuri de acest fel în ultimul timp. Taylor, care lucrează în industrie de peste 30 de ani, a declarat pentru BBC că, din punctul său de vedere, saloanele mai ieftine nu își igienizează echipamentele în mod corespunzător.
„Aș spune că 70-80% dintre clienții care vin cer tunsori de tip skin fade. Pentru a obține acest efect, trebuie să folosești mașina de ras cu folie, dar problema este că aceasta colectează părul și trebuie curățată temeinic”, a spus Taylor.
Citește și: Gestul matinal banal care te ajută să ai o imunitate de fier. „Careul” nutriţioniştilor pentru sănătate
Semnele comune ale infecției includ mâncărime, o zonă solzoasă în formă de inel, apariția unor mici umflături care variază în culoare roșu pe pielea deschisă sau roșiatic, maro sau gri pe pielea închisă.
Alte semne importante includ inele de piele ușor ridicate care se extind sau o pată plată rotundă de piele care provoacă mâncărime.
Infecția fungică este tratată de obiecei cu medicamente antifungice disponibile pe bază de rețetă, cum ar fi geluri și creme. Uneori, este nevoie și de medicamente antifungice cu administrație orală.
Dr. James O’Donovan, medic și membru al grupului tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății, îi sfătuiește pe oameni să evite împărțirea „pieptenilor, pălăriilor, periilor de păr, prosoapelor și fețelor de pernă cu alte persoane”. El a explicat că acest lucru este important „deoarece ciuperca poate supraviețui o perioadă lungă de timp”.
În cazul în care un copil este afectat, „alți membri ai familiei ar trebui examinați de un medic și tratați. Uneori, este mai bine ca întreaga familie să fie tratată cu un șampon antifungic medicamentos de două ori pe săptămână, timp de patru săptămâni, indiferent dacă o infecție fungică este confirmată sau nu”.