Erupția a avut loc în aceleași condiții ca precedentele din această regiune, iar pasagerii au fost sfătuiți de către pilot să rămână la locurile lor, pentru a evita orice incidente în timpul zborului.
Erupția a fost a șaptea în mai puțin de un an pentru vulcanul din Peninsula Reykjanes, conform unui raport al BBC. Vulcanul a început să erupă la scurt timp după ora locală 23:00, miercuri spre joi, dar autoritățile islandeze au asigurat că aceasta a fost semnificativ mai mică decât ultima erupție din 22 august.
My life has peaked. Nothing is ever topping this. Volcano erupted last night in Iceland 🇮🇸 pic.twitter.com/x2sqlJTwym
— kayleigh🫧⚒️ (@PatterKayleigh) November 21, 2024
Deși fenomenul natural a fost impresionant, fluxul de lavă nu a amenințat orașul Grindavík sau alte locuințe din apropiere, iar evacuările au fost efectuate doar în zonele apropiate de craterul vulcanului.
Iceland erupts…again!
Two hours ago, the seventh eruptions in just over 11 months started on the Reykjanes peninsula, north of the town of Grindavik.@bsteinbekk#geology #science #iceland #volcano #eruption #magma #lava #earth #nature #planet pic.twitter.com/ILlaaBqTGn
— Geology Scienceᅠᅠᅠ (@GeologyyScience) November 21, 2024
Lava provenită de la cea mai recentă erupţie vulcanică din sud-vestul Islandei a înghiţit joi parcarea principalei atracţii turistice a ţării, centrul spa geotermal Blue Lagoon, potrivit imaginilor publicate de media islandeze.
Un flux de lavă neagră şi portocalie putea fi văzut acoperind zona, care servea ca parcare pentru 350 de maşini şi ca spaţiu pentru autocare.
Snorri Valsson, purtător de cuvânt al Biroului turistic islandez, a declarat pentru CNN că erupția s-a produs în același loc ca și erupția din luna august a acestui an, iar autoritățile au monitorizat cu atenție evoluția fenomenului vulcanic. În ciuda intensității acestei erupții, Grindavík nu a fost afectat, iar locuitorii nu au avut de suferit.
De la începutul anului 2020, Peninsula Reykjanes a fost martora a zece erupții vulcanice, confirmând activitatea geologică intensă a regiunii. În ciuda frecvenței erupțiilor, zborurile nu au fost afectate, iar Islanda rămâne un punct de atracție pentru turiști și pasionații de geologie care doresc să observe aceste fenomene naturale unice.
Imaginile filmate din avion au fost distribuite rapid pe rețelele de socializare, stârnind fascinația publicului și atrăgând atenția asupra frumuseții și puterii naturale a Islandei. În ciuda pericolelor pe care le implică erupțiile vulcanice, acestea continuă să fie o atracție turistică majoră, iar autoritățile islandeze sunt pregătite să intervină prompt în cazul unor situații de urgență.