A apărut în țara noastră roșia cu țepi, foarte neobișnuită deoarece este o specie nouă de tomată sălbatică. Este similară cu o castană coaptă și este studiată minuțios de cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău și este rezistentă la valori termice extreme.
Roșia cu țepi este gustoasă, este dulce și aromată și nu are nevoie de multă apă pentru a crește. Profesorul Costel Vînătoru de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău se ocupă de această legumă și spune că, nu în mult timp, aceasta va putea fi în alimentația românilor.
Citește și : Beneficiile mai puțin știute ale mandarinelor. Cum este bine să le consumăm
”Peste 20 de ani de muncă de ameliorare pentru că fructele erau mici și nu erau comestibile în formă sălbatică, nu puteau fi consumate. A fost muncă multă la Banca de resurse genetice de la Buzău, dar specialiștii au reușit să amelioreze soiul sălbatic adus tocmai de pe continentul sud american.
Vorbim de o specie nouă de tomată sălbatică pentru că materialul genetic a fost folosit din Peru, tomată endemică. Aspectul este la fel de neobișnuit ca și gustul acestor tomate. Are potențial mare, sunt foarte dulci, diferă de tomata clasică, seamănă cu cireșele aromate parfumate.
Planta are țepi pe frunze și lăstari, trebuie atenție, mănuși. Aspectul neobișnuit ajută plantele să aibă un plus de rezistență”, a detaliat prof. Costel Vînătoru la Antena 3 CNN, în emisiunea Agricool.
Roșia cu țepi nu este singurul soi neobișnuit de tomate care a fost adaptat la clima din țara noastră. După mai multe analize, au fost omologate la noi roșiile vărgate, precum și roșiile negre de tip Kumato. Toate acestea sunt excelente pentru organism, conținând vitamina C, vitamina K1, vitamina D și folat, ceea ce poate elimina toxinele din corp.