„Gândiţi-vă că Muntenegru are o populaţie similară unui judeţ de la noi. Dacă acest accident ar fi avut loc în Mureş, spre exemplu, am fi apelat la sprijinul judeţelor limitrofe. Dar medicii, autorităţile şi locuitorii din Muntenegru s-au mobilizat şi au intervenit prompt, fără niciun sprijin din afară. Ei sunt un exemplu de solidaritate, omenie, mobilizare şi profesionalism ce trebuie urmat şi de noi”, a declarat Raed Arafat, potrivit Mediafax.
Secretarul de stat a mai spus că, din momentul în care a ajuns în Muntenegru, a fost permanent însoţit de ministrul Sănătăţii de acolo. Mai mult, zeci de medici, asistente şi infirmiere au venit la serviciu după prăbuşirea autocarului, deşi erau în afara orelor de program.
„Totul a fost exemplar”, a subliniat Arafat, care a ţinut să mulţumească pentru solidaritate tuturor celor din Muntenegru, cadre medico-sanitare, autorităţi, oameni obişnuiţi.
La rândul său, şeful Clinicii de chirurgie a Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală, prof. dr. Mircea Beuran, are numai cuvinte de laudă la adresa colegilor din Muntenegru.
„Toate intervenţiile medicale au fost impecabile. Pacienţii care au ajuns la Floreasca au fost trataţi în spitalul din Podgorica cu profesionalism, potrivit ghidurilor şi protocoalelor internaţionale. Totul a fost perfect. Mulţumim colegilor noştri care s-au mobilizat exemplar şi le suntem recunoscători pentru tot ce au făcut pentru victimele accidentului”, a spus Beuran.
Şi directorul medical al Spitalului Elias, conf. dr. Dana Safta. a mulţumit colegilor din Muntenegru, pentru modul exemplar în care au îngrijit pacienţii români până la trimiterea acestora în ţară.
„Pacienţii au fost îngrijiţi exemplar. Mai mult, au avut grijă să ne scrie diagnosticele în limba latină, ceea ce ne-a ajutat mult. Mulţumim pentru ajutorul dat”, a spus Safta.
Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru, duminică, în jurul orei 18.00, ora României. În urma accidentului şi-au pierdut viaţa 18 persoane, iar alte 29 au fost rănite.
Răniţii au fost aduşi în România marţi, cu două aeronave militare, şi internaţi la spitalele Universitar, Floreasca, Elias şi Bagdasar-Arseni, după ce au primit îngrijiri de la personalul medical din Muntenegru.