Aproximatv 2.500.000 de români primesc pensiile prin poștaș în fiecare lună, fiind cea mai facilă opțiune pentru pensionarii care locuiesc în mediul rural. În viitorul apropiat, Poșta Română urmează să închidă oficiile poștae deoarece activitatea nu ar fi rentabilă pentru instituție, lucru care va duce la destabilizarea mai multor activități.
Este important de știut că pentru pensionarii care nu sunt găsiți la domiciliu de poștași, drepturile bănești și documentul de plată pot fi ridicate de la ghișeele poștale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii repsective.
În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțe la plată, potrivit CNPP.
Așadar, pensia nu mai stă două zile la oficiul din localitatea unde domiciliază pensionarul, ci se duce la capitala județului, ceea ce înseamnă drumuri în plus pentru pensionarii români.
„Vom închide oficiile poștale. Miza pentru care încă le ținem deschise este că totuși încă avem oameni pentru care avem o datorie morală, care și-au dedicat viața Poștei Române.
Sunt oamenii care au lucrat 30-40, unii chiar 50 de ani pentru o companie și nu poți sa le spui: «de mâine caută-ți de lucru». Așa că gradual începem sa le închidem, să reducem activitatea în oficiile poștale”, a anunțat conducerea Poștei Române.
Instituția consideră că din activitățile pe care le desfășoară în prezent nu poate avea profit, tocmai de aceea se dorește desființarea oficiilor poștale.
„O să vă dau un exemplu: vindeam niște timbre pentru Ministerul Justiției care aveau o valoare de 10 bani. Pentru 10 bani, comisionul nostru era de 5%. Nu poți să ai salarii și să fii profitabil când tu faci un maxim de 2 bani din produsul pe care tu îl vinzi.
Deci, miza noastră nu este acolo, sigur ne dăunează la reputație, la imagine dar oficiile poștale nu sunt profitabile și nu au niciun viitor. Deci o să le închidem, reducem activitatea, închiriem spații, facem mai mulți bani din închiriere”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al companiei pentru Economica.
Citește și: Sute de mii de pensii înghețate din ianuarie 2025. Pensionarii sunt revoltați de această decizie
La aflare veștii, pensionarii din mediul rural au început să se teamă.
„Ar trebui să vă gândiți la cei bătrâni din mediul rural care nu au bancomate și carduri. Mai ales cei în sate uitate de lume”, a spus un pensionar.
„Deci pensionarii bătrâni și neputincioși o să trebuiască să meargă zeci de kilometri pentru a primi pensia pe card. Vor să depindem de bănci și comisioane. Bătaie de joc”, a mai spus un alt pensionar.