Primele sondaje de opinie privind cursa prezidențială îl dădeau pe Georgescu drept candidat ”de pluton”. O singură cercetare l-a creditat cu un scor din două cifre – 10,6 la sută, într-un sondaj ale cărui rezultate au fost date publicității cu două zile înainte de alegeri. Chiar și așa, nimeni nu părea să-l ia în seamă pe independentul desprins din AUR. Distanța până la favoriții pentru intrarea în finala prezidențială rămânea considerabilă, astfel că singura miză a zilei de duminică era cine intră în turul 2 alături de favoritul detașat Marcel Ciolacu.
Socoteala din sondaje nu s-a potrivit însă cu cea din cabina de vot. Călin Georgescu a câștigat turul 1, cu aproape 23 la sută din voturi, urmând să o înfrunte în finala pentru Cotroceni pe șefa USR, Elena Lasconi.
Ce a favorizat ascensiunea fantastică a lui Călin Georgescu? Un prim răspuns este campania agresivă pe TikTok, rețeaua de socializare pe care au cont peste nouă milioane de români. Practic, TikTok-ul a fost bombardat cu #CălinGeorgescu, clipurile de promovare au devenit virale foarte rapid, iar candidatul fost în AUR a invadat ”bulă” după ”bulă”.
Potrivit rfi, doar într-o săptămână, Călin Georgescu a adunat 30.000 de urmăritori noi, iar clipul în care își anunță candidatura a crescut de la 500.000 la peste 800.000 de vizualizări. Toate acestea, după ce TikTok-ul a fost inundat cu tag-uri privind candidatura sa.
Cât a costat campania? Silviu Faiar, un cunoscut influencer, a prezentat pe canalul său de YouTube informații privind câștigurile celor care l-au susținut online pe Călin Georgescu. ”390 de lei a primit fiecare influencer care și-a aratătat susținerea pentru Cătălin Georgescu”, a spus Faiăr, citat de redactia.ro.
În același context, expertul în conținut digital Cristian Bolocan a explicat că, deşi există preconcepţia că platforma TikTok este utilizată mai ales de tineri, statisticile arată că predomină, de fapt, publicul matur, de peste 35 de ani.
”Deşi, paradoxal, considerăm că userii tineri, utilizatorii tineri sunt acolo (pe TikTok – n.r.), avem statistici care ne arată că predominant este mai degrabă publicul matur, de peste 35 de ani. Această grupă 35+ este cumva predominantă, deşi preconcepţia noastră este că pe TikTok sunt foarte mulţi utilizatori tineri, copii, generaţia Z etc. Vorbim totuşi despre o reţea socială care are peste nouă milioane de utilizatori şi care, în ultimul an, a crescut fulminant. Totodată, mai avem o statistică interesantă, şi anume, avem peste 32 de ore petrecute de români, în medie, pe lună, un timp enorm de mare. Cumva Tik-Tok este ca un canal TV care învaţă ce emisiuni ne plac”, a declarat, la digi24, Bolocan.
Același expert spune că TikTok, deşi are ”cel mai sofisticat algoritm”, în cazul lui Georgescu au fost ”exploatate lucruri destul de simple” şi transmise ”mesaje clare, ceea ce a permis viralizarea lor rapidă”. ”Vorbim despre o vulnerabilitate a algoritmului şi, în acelaşi timp, despre o componentă destul de simplă. (…). Tinerii au fost atinşi prin mesaje despre schimbare şi anti-sistem, publicul matur a fost influenţat de apeluri la tradiţie şi suveranitate şi, în acelaşi timp, tot în spatele acestei strategii, vorbim despre o strategie de conţinut polarizantă, care a determinat utilizatorii să dezbată cumva în secţiunile de comentarii. Iar toată această dezbatere care s-a întâmplat în jurul acestor componente de comunicare, au determinat ca algoritmul să declanşeze şi implicit să determine o viralizare rapidă, într-un timp foarte scurt, pentru că algoritmul TikTok se uită la fiecare videoclip în parte”, a spus Cristian Bolocan.