După scurtul episod de iarnă din ultimele zile, un aer mai cald va cuprinde țara noastră, apare din nou fenomenul de inversiune termică. Temperaturile vor crește în toate regiunile, iar în vest și sud-vest se vor atinge până la 12 – 13°C.
Vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară încă de duminică, odată cu schimbarea circulației atmosferice și pătrunderea unei mase de aer mai cald dinspre sud-vest în sectorul anterior al ciclonului Bert.
Prognoza meteo. Schimbare spectaculoasă de vreme, la ce temperaturi trebuie să ne aşteptăm
În timp ce nordul Europei va fi afectat de această depresiune atmosferică, presiunea atmosferică va crește în sud-estul Europei. Pentru noi, acest lucru înseamnă că, în loc de vânt și ploi, ne vom bucura de o vreme calmă și însorită la începutul săptămânii.
Cu un cer senin aproape în toată țara, luni, 25 noiembrie, vor fi între 4 și 10°C în majoritatea zonelor țării. În Banat, sudul Crișanei, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei sunt așteptate maxime de până la 11 – 13°C, anunţă meteoradar.ro.
Pe de altă parte, temperatura va scădea rapid după asfințitul Soarelui, iar noaptea și dimineața va fi rece, mai ales în văi și depresiuni.
Diferența atipică de temperaturi din ultima lună a stârnit multe semne de întrebare. Meteorologii anunță că în România are loc fenomenul de inversiune termică. Iată ce înseamnă acest lucru și cum se explică. Schimbările de temperatură au fost sesizate de majoritatea românilor în ultimele zile. Totuși, un fenomen neobișnuit a avut loc în zonele de munte și deal. Mai exact, a fost mai cald la altitudini mari, decât la cele mai joase, deși în mod normal cele mai scăzute temperaturi se înregistrează în zonele de munte.
Prognoza meteo 25 noiembrie – 8 decembrie. Cum va fi vremea în ziua alegerilor parlamentare
Când are loc inversiunea termică, temperaturile cresc în același timp cu altitudinea, căci aerul cald rămâne deasupra celui rece. Inversiunea termică apare în lipsa mișcărilor ascedente ale maselor de aer.Dacă acest lucru nu se întâmplă, fenomenul împiedică ca aerul rece cu cel cald să se amestece în mod natural, așa cum se întâmplă de obicei, când aerul rece este deasupra celui cald.
De asemenea, fenomenul de inversiune termică apare cel mai des în zilele în care există diferențe mari de temperatură între cele din timpul zilei și din timpul nopții. Acest lucru s-a întâmplat în ultima perioadă în România.