Românii ce au cont la BCR, BT, CEC, BRD, ING, Raiffeisen Bank sau oricare altă bancă din România se vor confrunta cu mai multe probleme în următoarea perioadă, deoarece ratele cresc la final de an.
Prin urmare, aceștia vor trebui să scoată din buzunar sume importante, deoarece indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, își continuă ascensiunea.
Cu doar câteva zile în urmă, indicele ROBOR crescuse de la 5,56% pe an la 5,58% pe an, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Anul 2024 a fost foarte instabil din punct de vedere al creditelor, iar românii care au credite la bănci știu deja că, la începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era la 6,21% și chiar a ajuns la 7,56%.
Citește și : Suma maximă pe care o poţi retrage pe zi de la bancomat. În ce condiţii poţi scoate mai mulţi bani
Indicele ROBOR la șase luni, utilizat pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,62% pe an de la 5,60%, iar ROBOR la douăsprezece luni a crescut de la 5,65% la 5,66%.
O astfel de situație poate fi identificată și la Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), ce este reglementat de OUG 19/2019, a cărui valoare prezentă este de 5,99% pe an.
Acesta este calculat ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II al anului 2024 și este în creștere față de cel din trimestrul anterior, de 5,86%.
Nu se cunoaște momentan care va fi evoluția în luna decembrie, însă românii care au credite la BT, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BCR, BRD, ING sau oricare altă bancă din România se pot aștepta la rate mai mari.