Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale, programat pentru 8 decembrie. Cu o prezență la vot similară cu cea din primul tur, fiecare dintre candidați are nevoie de cel puțin 4,5 milioane de voturi pentru a câștiga.
Pentru aceste lucruri, negocierile și strategia de campanie devin cruciale, atât pentru turul doi, cât și pentru configurarea viitorului guvern.
Elena Lasconi, candidata Uniunii Salvați România, a acumulat 1,7 milioane de voturi în primul tur. Pentru a-și consolida șansele, aceasta încearcă să atragă sprijinul votanților candidaților pro-europeni, precum Nicolae Ciucă, Mircea Geoană sau Kelemen Hunor.
Marea necunoscută, în acest moment, rămâne poziția PSD, însă există anumite semne că ar avea loc un dialog. Marcel Ciolacu a declarat luni că a sunat-o și a felicitat-o pe Elena Lasconi și a mai specificat că nu dorește renumărarea voturilor, în ciuda faptului că există o diferență de aproximativ 2.000 de voturi între acesta și candidata USR.
Astfel, se discută în spațiul public despre o potențială coaliție PSD-PNL-USR-UDMR, pentru un guvern stabil care să „țină piept” extremismului, cu Ilie Bolojan premier.
De cealaltă parte, Călin Georgescu beneficiază de susținerea AUR și a altor figuri suveraniste, precum SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, având un aproximativ de 3,5 milioane de voturi asigurate, dacă este să luăm în calcul votanții lui George Simion. Totuși, pentru a câștiga, trebuie să obțină sprijin și din afara bazinului său electoral, de la votanții PSD și PNL.
Rezultatul alegerilor prezidențiale va avea o influență directă asupra configurației viitorului guvern, a cărui formare depinde direct de succesul partidelor în alegerile parlamentare de pe 1 decembrie.
Victoria lui Călin Georgescu din 8 decembrie poate duce la formarea unui guvern de extremă dreaptă sau a unei coaliții limitate de opoziția democratică.
În schimb, o victorie a Elenei Lasconi poate duce la un guvern stabil pro-european, bazat pe o coaliție largă a partidelor tradiționale, care să ofere o susținere clară a valorilor democratice, precum și a relațiilor cu SUA și în cadrul Uniunii Europene.