Cardurile educaționale pentru rechizite și haine, rămase nedistribuite într-un an școlar din diverse motive, vor fi returnate de inspectoratele școlare Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în termen de 15 zile de la terminarea anului școlar (n. red după data de 31 august), potrivit unui ordin de ministru publicat joi 21 noiembrie, în Monitorul Oficial.
Citește și: Schimbări în școlile din România. Propunerea Ministerului Educației pentru combaterea segregării școlare
Termenul până la care inspectoratele trebuie să returneze cardurile care nu au fost distribuite din diferite motive a fost modificat. Dacă până în prezent termenul era cel târziu 15 iulie, acum a fost devansat până la 15 zile după ce se încheie anul școlar.
„Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București centralizează/ actualizează la nivel de județ/la nivelul municipiului București listele destinatarilor finali eligibili cărora nu le-au putut fi distribuite până la finalul anului școlar suporturile electronice pentru tichete sociale pentru sprijin educațional.
Suporturile electronice pentru tichetele sociale pentru sprijin educațional rămase nedistribuite sunt returnate Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în termen de 15 zile de la terminarea anului școlar”, potrivit Edupedu.ro.
Petiția vine după ce Edupedu.ro a lansat un apel public către toate instituțiile din Educație și către Guvernul României: Lăsați profesorii să fie profesori! Calitatea actului didactic și calitatea învățării nu crește prin amplificarea corvoadei birocratice de pe umerii profesorilor, ci din contră.
„Solicităm Ministerului Educației, Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și autorităților competente să inițieze modificările legislative necesare pentru a transfera responsabilitatea întocmirii dosarelor de burse către serviciile de asistență socială. Această schimbare va îmbunătăți atât calitatea actului educațional, cât și eficiența administrării burselor școlare”, potrivit sursei citate.
În prezent, diriginții și învățătorii din școli au responsabilitatea de a întocmi dosarele pentru acest tip de burse școlare, ceea ce reprezintă o sarcină administrativă complexă și consumatoare de timp, conform semnatarilor. „Aceasta este o muncă suplimentară care, pe lângă activitățile didactice obișnuite, pune o presiune semnificativă asupra cadrelor didactice. În loc să se concentreze pe educarea și sprijinirea elevilor, profesorii sunt nevoiți să se ocupe de formalități birocratice care ar putea fi gestionate mai eficient de personalul specializat”. (Citește AICI mai multe detalii)