Echipa MultiTouchCNME de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare a reușit să îmbine cu succes inovația tehnologică cu emoția artistică, creând un model educațional unic. Acest echilibru între rațiune și creativitate le-a adus recunoaștere internațională și i-a propulsat în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Secretul lor? O abordare transdisciplinară care integrează Știința, Tehnologia, Ingineria, Artele și Matematica (STEAM). Prin această metodă, elevii acumulează cunoștințe din diverse domenii, dar învață să le conecteze într-un mod care stimulează gândirea critică și inovația. Artele joacă un rol crucial, stimulând capacitatea emoțională și inventivitatea, aspecte esențiale în dezvoltarea unor soluții creative la probleme complexe.
Raul, puştiul de 15 ani geniu la limbi străine, a fost deja admis la Facultate de Litere
Coordonați de profesoara Georgeta Cozma, tinerii din echipă au dezvoltat proiecte cu impact real: de la software educațional interactiv și roboți, până la portofolii artistice și resurse educaționale. Fiecare proiect este o nouă ocazie de a explora, de a experimenta și de a învăța din greșeli, pregătindu-i pentru un viitor în care adaptabilitatea și inovația sunt cheile succesului.
Performanțele lor nu au trecut neobservate. Au obținut medalii de aur și argint la competiții precum International STEM Innovation Olympiad din Indonezia și au fost premiați la evenimente de prestigiu în Turcia și Hong Kong. Aceste realizări sunt dovada că metoda lor funcționează și că inovația combinată cu emoția poate produce rezultate extraordinare.
,,EcoVEST”, unul dintzre proiecte, coordonat de: dr. Georgeta Cozma, Formalizare idee și perspectivă transdisciplinară; prof. Viorel Solschi și prof. Liviu Rotaru, Fizică; prof. Bianca Domuț, Chimie; Mentori: stud. Ioana Milea, Technical University of Munich, Germania și ing. Marian Stan, Continental Frankfurt, Germania.
,,Ideea proiectului a fost generată de probleme reale, care afectează ,,optmiarii” (în special Everest), adevărate focare de poluare ale planetei, unde echipamentele, deșeurile și plasticul se acumulează în detrimentul ecosistemului. Partea inovatoare adusă de proiect se bazează pe utilizarea dronei care survolează zonele dificile, identificând deșeurile prin intermediul unui model AI personalizat, adaptat pentru recunoașterea diverselor tipuri de gunoi în medii montane variate, maximizând eficiența acțiunilor de curățare. Dronele operează independent, folosind algoritmi avansați, pentru a face față condițiilor meteo imprevizibile și terenului accidentat. Odată ce detectează deșeurile, acestea sunt colectate și transportate la centre de reciclare locale, pentru procesare responsabilă„, potrivit portalsm.ro.
Prin participarea în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, echipa MultiTouchCNME își dorește să inspire și alți tineri să gândească dincolo de limitele tradiționale ale educației. Ei demonstrează că succesul nu este doar despre acumularea de cunoștințe, ci și despre modul în care acestea sunt aplicate și integrate pentru a crea ceva nou și valoros.