În timpul săpăturilor din orașul antic Hadrianopolis, situat în nordul Turciei, arheologii au dat peste un talisman datând din secolul al V-lea d.Hr.
În acest oraș antic din perioada romană târzie și bizantină continuă săpăturile efectuate de o echipă de cercetare condusă de Ersin Çelikbaş, profesor asistent la Departamentul de Arheologie de la Universitatea din Karabuk.
Profesorul Çelikbaş susține că descoperirea amuletei este un eveniment important pentru arheologia Anatoliei, fiind singura de acest fel descoperită în această regiune a Turciei.
„Regele Solomon este important pentru toate cele trei religii majore. În iudaism și în Evanghelii este prezentat ca un împărat, iar pentru religia islamică este un împărat profet. Imaginea profetului Solomon pe acest pandantiv demonstrează importanța acestuia pentru arheologia anatoliană”, a spus Ersin Çelikbaş.
Ersin Çelikbaş a mai spus că pe pandantiv scrie „Domnul nostru a învins răul”: „Motivul descoperirii acestei incantații chiar în această regiune este legat de poziția militară a Hadrianopolisului. În descoperirile arheologice precedente observasem deja dovezi ale existenței unei unități de cavalerie în zonă”.
Hadrianopolis, așezare străveche din Paflagonia, o regiune antică de pe coasta Mării Negre, situată în partea nordică a Anatoliei, a devenit oraș după ocupația romană. A primit numele de Hadrianopolis în onoarea împăratului roman Hadrian, care a domnit între 117 și 138 d.Hr., și a fost reconstruit în perioada bizantină timpurie. În prezent, situl antic se află în vecinătatea orașului Karabük.
foto amuletă – Karabük Üniversitesi