Carnea de Mangaliţa, „somonul românesc”, va fi mai scumpă cu 8-10%: ceafa de Mangaliţa fără colesterol -111 lei/kg, jumări de Mangaliţa – 74 kg de lei/Kg

Românii care vor să se aprovizioneze pentru masa de Crăciun cu produse de Mangalița trebuie să scoată din buzunar 72 de lei pentru kilogramul de cârnați afumați la garniță, 52 de lei pentru cărnații proaspeți Mangalița, 41 de lei pentru ciolanul afumat, 54 de lei pentru pulpa proaspătă, 111 lei pentru ceafa de Mangalița
Filip Stan
27 nov. 2024, 16:35
Carnea de Mangaliţa,

Carnea de Mangalița, denumită și „porcul somon”, datorită nivelului redus de colesterol, va fi mai scumpă în această iarnă cu 8-10%, față de Sărbătorile din 2023 arată termene.ro.

Majorarea are loc pe fondul creșterii costurilor de producție, inclusiv a majorărilor salariale din acest an. Producătorii nu se așteaptă la o explozie a vânzărilor de Sărbători, de altfel și cea mai bună perioadă din an, ci speră ca măcar la nivelul de anul trecut să se ridice cererea, în condițiile în care veniturile consumatorilor sunt ceva mai mici.

Ofertele de Crăciun au început să apară și pe site-urile de vânzări, unde porcul crescut în gospodăriile populației are un preț ce pornește de la 14 lei/kg în viu și merge până undeva la 17 lei/kg. La carcasă, prețul se situează în jurul a 25 lei/kg.

Ioan Tătăran, proprietarul Carmangeriei Toto din Lăpușeni de Maramureș, unul dintre cei mai cunoscuți și cei mai vechi crescători de porci din rasa Mangalița de la noi, speră ca vânzările din acest an să se ridice la nivelul celor de anul trecut, chiar dacă a fost nevoit să crească prețurile, dat fiind contextul actual.

Prețurile sunt mai mari cu 8% -10%, comparativ cu anul trecut, din cauza majorării costurilor de producție: s-a scumpit materia primă, la fel și utilitățile, iar salariile s-au mărit de două ori. De la 1 ianuarie 2025 iar vor crește, toate acestea ne afectează, dar ne adaptăm, ce putem să facem?”, a declarat pentru Termene.ro Ioan Tătăran.

Carnea de porc, un lux pentru români de sărbători. De Crăciun mulți vor ”tăia” porcul străin pentru că este mai ieftin

Românii care vor să se aprovizioneze pentru masa de Crăciun cu produse de Mangalița trebuie să scoată din buzunar 72 de lei pentru kilogramul de cârnați afumați la garniță, 52 de lei pentru cârnații proaspeți Mangalița, 41 de lei pentru ciolanul afumat, 54 de lei pentru pulpa proaspătă, 111 lei pentru ceafa de Mangaliţa, 74 de lei pentru jumări și 53 de lei/kg la slănină, cel mai apreciat produs de Sărbători.

„Cel mai bine înainte de Sărbători se vând cârnații, cataboșul, toba, jumările. Cred că vânzările vor fi la fel ca anul trecut, noi sperăm să fie la fel. Veniturile clienților nu sunt așa grozave, au crescut salariile, dar și prețurile s-au mărit pe măsură și poate chiar mai mult un pic și eu zic că puterea de cumpărare este mai mică decât anul trecut”, spune Tătăran.

Porcul de la țară, mai scump și el, dar sub preţurile pentru Mangaliţa

Mulți români preferă, în această perioadă, să-și procure carnea de sărbători de la țară, adică cumpără porci crescuți în gospodăriile populației. Pe site-urile de vânzări, au apărut și primele oferte: 14-17 lei/kg de carne în viu, în timp ce la carcasă se ajunge și la 25 de lei/kg. Anul trecut, cu o lună înainte de Crăciun, porcul în viu se vindea cu 12-13 lei/kg, iar carcasa ajungea la 25 lei/kg.

În magazine, pulpa de porc făra os se găsea pe data de 20 noiembrie într-o rețea importantă de retail la un preț de 17,99 lei/kg, cu o reducere de 30%.

Este de așteptat, însă, ca odată cu cererea în creștere, începând cu a doua parte a lunii noiembrie, prețurile să se mărească, declara recent Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, care vorbea de un procent de 10-15%.

Cât costă preparatele din porc și carnea cu o lună înainte de Crăciun

A mai rămas mai puțin de o lună până la Crăciun, iar cei care vor să respecte tradiția și să mănânce carne și preparate din porc în zilele de sărbătoare prospectează deja piața. La Bistrița, fermierii vând deja atât porci vii celor care să își pregătească singuri cârnații și afumăturile, cât și preparate gata făcute.
Porcul în viu costă 17 lei kilogramul dacă are până în 100 de kg și 15 lei/kg dacă are între 180 și 200 de kg. Cum toate târgurile sunt închise din cauza pestei porcine, oamenii vând animalele gata sacrificate direct din gospodărie de regulă altor săteni care nu mai țin, transportul animalelor vii fiind interzis.

Pesta porcină africană a blocat exporturile de mici și salam de Sibiu în Marea Britanie și SUA

Preparatele din porc sunt ceva mai scumpe. Cârnații costă 50 de lei kilogramul, costița afumată costă 40 de lei kilogramul, caltaboșii, cioanul și slănina 35 de lei/kg, oasele cu carne afumată – 30 de lei/kg.

Carnea de porc va avea prețuri normale de sărbători, potrivit Asociației Române a Cărnii. În ceea ce priveşte consumul mediu de produse din carne, românii sunt aproape de media UE, unde se înregistrează o scădere pe fondul promovării produselor vegane.

În prezent, în România, consumul mediu de produse din carne, respectiv de mezeluri, este în jur de 14 kg/an/locuitor, la fel ca și anul trecut. Media consumului de mezeluri în UE este de 15 kg/an.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Lovitură de la Comisia Europeană. Decizie pentru Călin Georgescu: Ilegal
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Cumpărăturile online, schimbare revoluționară. Aplicația care ne va face viața mai ușoară
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie 2025! Câți bani în plus vor primi angajații începând cu anul viitor
Cancan.ro
Cel mai apropiat punct de centrul Pământului. Ce au găsit exploratorii la -2.197 de metri 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu, despre anularea alegerilor: „Curtea nu judecă în abstract”
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie