Preşedintele Klaus Iohannis anunţă, miercuri, un moment important pentru România, după ce ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. ”Un moment important azi pentru România! Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025”, a scris preşedintele într-un mesaj pe X.
Şeful statului arată că Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult aşteptată, în mod legitim, de toţi cetăţenii români.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, vineri, după discuţiile informale de la Budapesta, că decizia oficială a aderării depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen urmează să fie luată în Consiliul Uniunii Europene.
Ca şi în alte dăţi, preşedinta executivului european sprijină ideea aderării depline, inclusiv cu graniţele terestre, a României şi Bulgariei la Schengen.
Ea spune, într-o postare pe X, că discuţiile informale de vineri, de la Budapesta, au avut „un rezultat pozitiv”, pe care îl „salută” şi sugerează că România şi Bulgaria vor adera deplin la Schengen în 2025.
În postarea pe X, făcută în engleză, română şi bulgară, von der Leyen spune că îşi doreşte ca anul 2025 să aducă „un Schengen mai puternic”.
„România şi Bulgaria aparţin pe deplin spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuţiilor informale de astăzi, la Budapesta. Urmează decizia oficială a Consiliului UE. Să vedem în 2025 cum Schengen devine mai puternic”, a scris Ursula von der Leyen.
România şi Bulgaria au intrat la sfârşitul lui martie 2024 în Schengen doar cu graniţele aeriene şi maritime, în urma unui compromis, după ce Austria şi-a menţinut mult timp un veto în această privinţă. În cazul Bulgariei, s-a împotrivit aderării la Schegen şi Olanda, nu numai Austria. Obiecţiile celor două state UE au fost alimentate în special de îngrijorările legate de imigraţia ilegală, dar şi de lupta împotriva corupţiei (în cazul Bulgariei – n.r.).
Pentru deciziile în legătură cu aderarea unui stat la Schengen este nevoie de unanimitatea celor 27 de membri UE.