Curmalele, sau fructul curmalei, sunt o gustre foarte populară în Orientul Mijlociu, dar se găsesc și în hipermarketurile de la noi. Curmalele sunt foarte dulci, dar și extrem de sănătoase.
Deși sunt destul de dulci, merită consumate zilnic, deoarece valoarea lor nutritivă și beneficiile pentru sănătate sunt cu adevărat demne de remarcat. Acest fruct ajută inima, creierul și oasele.
Fructul este originar din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, dar acum sunt cultivate și în SUA. Curmalele sunt drupe de până la 7 centimetri lungime, cu o consistență cărnoasă. Sunt foarte dulci și există circa 1.500 de soiuri diferite, cele mai populare fiind Medjool, Mazafati și Halawi.
Citește și: Nu mai pune nucă în cozonaci. Altul este secretul ca să fie de două ori mai gustoși pentru masa de Crăciun
Curmalele conțin multe vitamine și minerale. Se disting în special prin conținutul de potasiu. O sută de grame de curmale conțin până la 600 mg de minerale. Mai mult, fructul curmalei este bogat în magneziu, cupru, mangan, fier și vitamine B.
Curmalele sunt o sursă de fibre și antioxidanți, flavonoide, carotenoide și acid fenolic. Beneficiile unui conținut atât de ridicat de antioxidanți includ un risc redus de cancer, boli cardiovasculare și diabet. Cu toate acestea, conținutul ridicat de fibre asigură mișcări regulate ale intestinului și un sistem digestiv sănătos.
Consumul de curmale ajută la prevenirea mai multor boli, cum ar fi Alzheimer. Consumul acestor fructe susține memoria și capacitatea de învățare. Fructul ajută la îmbunătățirea profilului lipidic și la reducerea colesterolului. Curmalele salvează cu adevărat inima și întregul sistem vascular. Potasiul care se regăsește în cantități mari în curmale, joacă un rol important în această chestiune.
Curmalele ajută și la menținerea oaselor sănătoase datorită prezenței a numeroase minerale. Totodată, părul și pielea vor beneficia de consumul acestui fruct. Fructul curmalei este o alternativă excelentă la produsele cosmetice pentru îngrijirea pielii și a părului. Siropul de curmale poate fi consumat ca înlocuitor sănătos al zahărului.
În România, curmalele se găsesc în hipermarketuri, cel mai adesea uscate. Curmalele uscate conțin mai multe calorii, în timp ce curmalele proaspete au un indice glicemic mai mic, dar ambele variante au aceeași valoare mutritivă și medicinală.