Sunt amenzi considerabile pentru cei ce au casă la curte, de aceea trebuie să aibă grijă să respecte prevederile legale. Conform Ordonanței 21/2002, obligația revine fiecărei persoane fizice sau juridice și este esențială pentru asigurarea siguranței în spațiul public.
Legea stabilește că nerespectarea obligației a celor ce au casă la curte de a curăța trotuarul plin de zăpadă, din fața casei, poate duce la amenzi, ale căror valori sunt decise de autoritățile locale, iar cuantumul poate diferi semnificativ între orașe, de la câteva sute la câteva mii de lei.
„Asigurarea și păstrarea curățeniei și ordinii pe teritoriul localităților, buna gospodărire a acestora și respectarea normelor de igienă constituie o obligație fundamentală a autorităților administrației publice locale, a instituțiilor publice, a operatorilor economici și a altor persoane fizice și juridice”, se arată în Ordonanța 21/2002.
Citește și : Ce trebuie să pui în al treilea compartiment la mașina de spălat. Puțină lume știe la ce folosește
În București, persoanele fizice care au casă și nu își curăță trotuarele riscă amenzi de până la 500 de lei, în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu sume între 500 și 200 de lei.
La Cluj-Napoca, spre exemplu, amenzile variază între 500 și 1.000 de lei, iar pentru instituții și firme pot atinge cuantumul de 1.000 de lei.
La Iași, sancțiunile pornesc de la 190 de lei și ajung la maximum 370 de lei, însă rămân o povară financiară semnificativă pentru cei ce ignoră obligațiile de deszăpezire.
Obligația de a curăța zăpada nu se limitează la trotuare, iar șoferii care circulă cu mașini acoperite de zăpadă sau gheață riscă și ei amenzi. În 2024, sancțiunile pentru persoanele care nu își curăță vehiculele pot ajunge la 430 de lei.
Citește și : Regulile vieții la bloc. Ce trebuie să respecți când îți renovezi apartamentul, pentru a nu risca o amendă uriașă
Mai mult, modificările legislative intrate în vigoare anul acesta aduc o creștere a punctului de amendă, care reprezintă 5% din salariul minim brut. Astfel, la un salariu minim brut de 3.300 de lei, valoarea unui punct de amendă a crescut la 165 de lei, cu 14% mai mult față de anul anterior.
Legislația actualizată vizează și alte comportamente iresponsabile în trafic. Depășirea vitezei legale atrage sancțiuni severe, precum: