Rețetă de fasole cu ciolan afumat. Despre acest preparat se spune că a fost inventat de bucătarii din armată, fiind foarte apreciat de militari. Fasolea poate fi preparată în varianta cu ciolan, costiță afumată, dar și fără carne.
Ingrediente
Citește și: Anca Țurcașiu a dezvăluit cum prepară ciorba de fasole verde. O rețetă perfectă pentru cei care țin post
Mod de preparare
Se alege fasolea și se pune la fiert în apă cu sare. Se schimbă apa de vreo trei ori, după care se pune în ceaun să fiarbă împreună cu ciolanul afumat, timp de aproximativ o oră, sau până când fasolea și ciolanul sunt fierte.
După ce s-au fiert, se toacă ceapa mărunt și se călețte în ulei până se înmoaie. Ceapa se stinge cu pastă de tomate și se pun și pasta de tomate, foaia de dafin și puțină zeamă de la fasole și se lasă la fiert până când ceapa se pătrunde bine.
Se adaugă apoi fasolea fiartă și carnea și se completează cu zeama până obținem o consistență mai moale. Se condimentează cu piper, sare și cimbru după gust și la final se pune mărar tocat mărunt. Se servește cu murături.
Citește și: Musaca de cartofi, rețetă de post. Ingredientul-cheie care îi conferă preparatului un gust desăvârșit
Fasolea se pune întotdeauna la fiert în apă rece. Când schimbați apa după primele clocote puneți apă clocotită. Altfel, boabele se vor împietri și nu vor mai fierbe. La ultima apă se poate pune o linguriță de bicarbonat nestins, o lingură de zaăr și o lingură de ulei. Se poate pune la fiert și un morcov, o bucată de țelină pentru gust.
Puteți pune fasolea de seara în apă, iar a doua zi va fierbe mult mai repede și nu va mai trebui să schimbați apa la fiert. Puneți-o la umflat într-un vas mai mare pentru că își mărește volumul și va da peste.