Presa internațională a preluat rapid știrea despre decizia CCR prin care voturile din primul tur al prezidențialelor vor fi renumărate. Și nu doar că a preluat informația, dar o pune în context, remarcând totodată riscurile apărute odată cu hotărârea Curții.
Decizia CCR se adaugă agitaţiei din jurul procesului electoral din România, care a programat trei scrutine în tot atâtea săptămâni, scrutine cruciale pentru direcţia unei ţări pro-occidentale şi, totodată, aliat ferm al Ucrainei, notează CNN, preluat de news.ro.
CNN precizează că turul 1 al prezidențialelor a fost câștigat de Călin Georgescu, care a obţinut multe voturi din partea tinerilor şi a românilor din străinătate, iar campania sa s-a bazat foarte mult pe rețeaua TikTok. Tot CNN reaminteşte că aceeași CCR, în octombrie, a interzis unui politician de extremă-dreapta (Diana Șoșoacă – n.r.) să candideze la alegerile prezidenţiale, printr-o hotărâre despre care analiştii, grupurile pentru drepturile civile şi unele partide au afirmat că a însemnat o depăşire a atribuţiilor.
La rândul său, agenția Reuters spune că decizia CCR, potrivit observatorilor, riscă să păteze credibilitatea instituţiilor statului înainte de alte două scrutine. Și Reuters reamintește despre hotărârea CCR prin care Dianei Șoșoacă i-a fost interzisă candidatura pentru Cotroceni. Este subliniată, totodată, opinia Elenei Lasconi, potrivit căreia, joi, ”Curtea Constituţională intervine pentru a doua oară în procesul democratic”.
AP spune că hotărârea CCR, luată cu unanimitate, vine după ce victoria lui Călin Georgescu din turul 1 al prezidențialelor a provocat ”o undă de şoc în establishmentul politic” din România. Agenția subliniază că victoria lui Georgescu a dus la proteste ale românilor îngrijorați de afirmații ale acestuia. Tot despre turul 1 al prezidențialelor din România, AP notează că a adus o premieră: primul scrutin prezidențial din 35 de ani de post-comunism în care cel mai puternic partid, cel al social-democraților, nu intră în finala pentru Cotroceni.
Politico, publicație dedicată problemelor esențiale din UE, consideră că România a intrat în turbulenţe după ce instanţa constituţională a decis să amâne până vineri o decizie seismică privind certificarea sau anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale din ţară. Acesta fiind contextul, cei doi candidați intrați în turul 2 nu pot începe campania electorală pentru scrutinul ce va decide viitorul președinte al României.
Financial Times (FT) remarcă și că autorităţile române analizează dacă alegerile prezidențiale au fost supuse unor interferenţe străine, după ce Călin Georgescu, un candidat de extremă dreapta, a câştigat votul de duminică.
Ambasada SUA la Bucureşti a declarat că nu va interveni, dar a subliniat importanţa menţinerii orientării pro-occidentale a României, mai consemnează FT.