Omul din spatele TikTok este chinezul Zhang Yiming, în vârstă de 41 de ani. A devenit, de curând, cel mai bogat om din China și se remarcă prin… discreție. Se știu foarte puține despre viața lui personală, însă, pe partea de business în tehnologie, este omniprezent prin intermediul TikTok – una dintre cele mai populare rețele de socializare din lume. Impactul TikTok la nivel mondial este uriaș: peste un miliard de utilizatori în fiecare lună!
Zhang Yiming provine dintr-o familie de funcționari publici. A studiat inginerie software la Universitatea Nankai și a muncit mai întâi la un startup de rezervări turistice, notează playtech.
A lucrat apoi pentru o scurtă perioadă la Microsoft, compania lui Bill Gates, însă el visa departe, mult mai departe. Voia propria afacere, unde să-și valorifice propriile idei.
Zis și făcut. În 2012, a fondat compania ByteDance, prin care a lansat o primă aplicație – Toutiao, agregator de știri alimentat de inteligență artificială. Ideea de la baza aplicației a fost aceea de a oferi utilizatorilor știri relevante prin recomandări bazate pe algoritmi, fără a concura direct cu alte motoare de căutare din China.
Patru ani mai târziu, Zhang Yiming a lansat versiunea chineză a TikTok, Douyin. În varianta internațională, aplicația a crescut exponențial ca popularitate, ajungând peste 170 de milioane de utilizatori doar în Statele Unite, conform datelor din septembrie 2024. La crearea aplicației, miliardarul s-a implicat personal, cerând chiar echipei de management să creeze propriile videoclipuri pe platformă și să obțină un număr minim de aprecieri. Dacă respectivul număr nu era atins, șefii din echipa sa erau nevoiți să facă flotări!
TikTok a fost cheia lui Zhang Yiming spre faimă și avere. Cel mai bogat chinez a rămas însă discret, evitând mediatizarea excesivă.
În 2019, revista Time l-a inclus în topul celor mai influenți oameni ai planetei, descriind stilul său de leadership ca fiind ”carismatic și logic, tânăr, dar înțelept”.
Succesul ByteDance și TikTok nu a venbit însă fără controverse. Proprietatea chineză asupra TikTok a stârnit îngrijorări în SUA, iar compania se confruntă în prezent cu riscul de a fi forțată să-și schimbe proprietarul acolo. În caz contrar, ar putea fi interzisă pe teritoriul american, potrivit legislației ce impune termenul limită de 19 ianuarie 2025, mai notează sursa citată.