Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a precizat că toți candidații care au candidat pe listele alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie vor rămâne pe buletinul de vot, indiferent că doresc acest lucru sau nu, în cazul în care primul tur va fi anulat și alegerile reluate.
Declarația sa vine în contextul în care Marcel Ciolacu a anunțat că nu urmărește să fie favorizat de renumărare și că nu mai participă la alegeri chiar în cazul în care ar trece pe locul doi, după renumărarea voturilor.
„Probabil în cursul zilei de mâine, Biroul Electoral Central va termina operațiunea de centralizare a voturilor de la Birourile Electorale Județene și le va înainta Curții Constituționale.
În această operațiune, Autoritate Electorală Permanentă nu are nicio atribuție. Eu intervin tocmai în nevoia de a fi informați oamenii cu privire la ce se întâmplă și ce urmează să se întâmple.
Sper ca imediat după ce BEC va înainta CCR centralizarea renumărării voturilor de la fiecare Birou Electoral județean, de sector și de la secțiile de vot din străinătate, Curtea Constituțională să ia o decizie. Curtea trebuie să analizeze și să decidă în consecință asupra soluțiilor. Autoritatea Electorală Permanentă și eu însumi rămânem total ne implicați în disputa politică. Organizăm din punct de vedere tehnic alegerile”, a declarat șeful AEP, la Antena 3 CNN.
Toni Greblă mai spune că legea este clară în acest caz și că în cazul în care se hotărăște reorganizarea alegerilor, vor participa exact aceiași candidați care au fost înscriși pe buletinul de vot din 24 noiembrie.
„Eu nu presupun nimic. Eu vă spun numai teoretic și din punct de vedere juridic, o constituțional, ce se întâmplă dacă într-un anume scrutin primul tur al alegerilor este invalidat de CCR. În această situație ne uităm la lege și vedem că legea este foarte clară. Se organizează un nou prim tur de scrutin la care participă toți cei care au fost înscriși pe buletinul de vot din 24 noiembrie și se organizează în a 2-a duminică de după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat.
Citește și : USR a contestat decizia renumărării voturilor la Curtea de Apel București
Dacă se repetă primul tur al unui scrutin prezidențial, toți cei a căror candidatură a fost validată și au fost înscriși pe buletinul de vot, toți, indiferent de declarațiile publice pe care le fac, rămân înscriși pe buletinul de vot în continuare și la turul de scrutin de după 2 duminici de la pronunțarea Curții Constituționale, vor fi înscriși pe același buletin de vot, neexistând posibilitatea de revocare, de invalidare a unui candidat. Acea procedură este depășită demult.
Cu toții ar trebui să ne gândim la faptul că, spre exemplu, în secțiile de votare avem președinți, locțiitori și operatori de tabletă, în număr de aproximativ 64.000 de oameni. Aceștia sunt instruiți.
Dacă o parte din ei au programate concedii de sfârșit de an, nu se găsesc în localitatea respectivă că au planificat altceva, probabil vom avea o dificultate în a găsi personal calificat care să poată să îi înlocuiască. La sfârșitul anului n-ar fi de dorit să fie organizate alegeri în nicio țară din lume”, a precizat Toni Greblă.