Prăjitură cu nucă și miere. Acest desert adorat de multă lume este sărbătoriy pe data de 17 noiembrie, când este Ziua Mondială a Baclavalei, care este, fără îndoială, una dintre cele mai remarcabile delicii ale bucătăriei turcești.
Rețeta baclavalei este transmisă din generație în generație la Gaziantep, printr-o relație maestru-ucenic. Singura modalitate de a obține acest gust este atenția la detalii și precizie.
Se întinde foietajul în 40 sau 45 de straturi, umplându-l cu fistic local și unt. Aluatul se coace în cuptoare tradiționale, iar după coacere se adaugă șerbetul.
Inițial, a fost considerat un desert regal sau ceremonial – baclavalua a fost concepută pentru prima dată în bucătăriile Imperiului Otoman. Servirea baclavalei în zile speciale, cum ar fi nunțile, a fost păstrată ca tradiție în Turcia până în ziua de azi.
Așa se face că, în Turcia, a apărut pe piață ciocolata Dubai contrafăcută. Mai exact, umplutura verde obținută din fistic amestecat cu cataif a fost înlocuită cu cremă pentru prepararea căreia s-a folosit… mazăre verde. Îngrijorător este și faptul că cei mici poftesc la această ciocolată de lux și nu toți părinții își permit să le cumpere, ceea ce accentuează diferențele sociale.
Președintele Confederației Consumatorilor (TÜKONFED), Aydın Ağaoğlu, a făcut apel public pentru a opri „nebunia ciocolatei Dubai” care a cuprins țara.
„Ciocolata Dubai provoacă o adevărată frenezie de consum de lux, stimulând în special copiii și tinerii să aspire la produse costisitoare și extravagante”, a declarat Ağaoğlu.
În Turcia, ciocolata Dubai originală a atins prețuri exorbitante. O tabletă de 100 g ajunge să fie comercializată cu 400 de lire, aproximativ 54 de lei. Prețurile în continuă creștere au dus la apariția de produse contrafăcute. Nu doar fisticul din umplutură a fost înlocuit cu mazăre, ci și ciocolata, unii producători apelând la cacao inferioară.
„Această ciocolată ajunge să fie un simbol al consumului de lux, determinând copiii să-și dorească ceva ce nu este accesibil tuturor. În consecință, părinții sunt nevoiți să le explice copiilor de ce unii pot consuma acest produs, iar alții nu, ceea ce accentuează discrepanțele sociale. Sunt informații că acest produs scump se vinde chiar și în cantinele școlare. Dacă acestea se confirmă, ar trebui luate măsuri imediate”, a spus Ağaoğlu.