Curtea Constituțională (CCR), în cadrul examenului de constituționalitate privind respectarea prevederilor pentru alegerea președintelui României, precum și în respectul votului popular, judecătorii au hotărât cu unanimitate de voturi respingerea ca neîntemeiată a contestației lui Cristian Vasile Terheș și a hotărât în unanimitate:
Începând cu ora 14, a fost reluată ședința în care Curtea Constituțională a României (CCR) decide care va fi decizia cu privire la rezultatul obținut în turul întâi al Alegerilor prezidențiale din 2024. În același timp, la nivelul întregii țări se desfășoară renumărarea voturilor, conform deciziei anterioare a CCR.
Cristian Terheș a solicitat anularea rezultatelor din primul tur de scrutin, ceea ce a dus la decizia de joi, 28 noiembrie, a judecătorilor CCR, care au dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot care cuprind voturile deja valabil exprimate și cele nule. Procesul a început vineri, 29 noiembrie, în o bună parte din județe, însă BEC a declarat că renumărarea nu va putea fi încheiată până la ora 14:00 în aceeași zi. Totuși, renumărarea continuă și în aceste momente.
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale ar fi trebuit să înceapă pe 25 noiembrie, însă întregul calendar este pus sub semnul întrebării, având în vedere că rezultatul primului tur nu a fost încă validat. De asemenea, joi, 28 noiembrie, a fost întrunit CSAT, care la finalul ședinței a adoptat decizii ce ar putea influența continuarea calendarului alegerilor.
„Membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”, se anunță într-un comunicat de presă.
Citește și : Primele date de la renumărarea voturilor în România. Ce nereguli s-au descoperit în Ilfov
„Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.
De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”, se mai menționează în comunicatul dat publicității după încheierea ședinței CSAT.