România, ţara situată pe ultimul loc sau printre ultimele din Uniunea Europeană la toți indicatorii privind calitatea educației, a reușit „performanța” ca, în momentul intrării în vigoare a noilor Legi ale educației Deca-Iohannis, să își înrăutățească prestația la toți acești indicatori, după cum relevă cel Monitorul Educației și Formării 2024, dat publicității de Comisia Europeană. Față de precedentul raport, despre care Edupedu.ro scria în urmă cu un an că plasează România în ipostaza de „lanternă roșie a UE în Educație”, țara reușește rezultate mai slabe pe toată linia, de la educația timpurie la învățământul superior.
Raportul Comisiei Europene, realizat anual, trece în revistă progresele sau regresele țărilor membre UE cu privire la obiectivele comune privind educația și formarea, ce stabilește o serie de ținte la nivel comunitar, ce trebuie atinse până în 2030. În cazul României, o parte dintre cifrele aferente anului 2023 sunt bazate pe informații aferente anului 2022, inclusiv pe ultimele rezultate PISA privind competențele, pe când cele din anul anterior datau din anul 2021 (sau 2018, în cazul PISA).
Documentul indică o înrăutățire a situației față de cele din anul precedent, luate în calcul, recent, într-o analiză Edupedu.ro pentru a arăta de unde a plecat și unde a ajuns educația românească după două mandate dedicate de președintele Klaus Iohannis proiectului „România Educată”.
România se situează în mod obișnuit printre ultimele țări UE sau pe ultima poziție la acești indicatori, ce vizează:
Cardurile pentru primă de carieră didactică și de carieră profesională au început să fie încărcate cu câte 1.500 de lei, respectiv 500 de lei pentru 336.724 de cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic/administrativ, potrivit unei informări a sindicatelor către profesori, la finalul lunii trecute. Este vorba despre angajații din învățământ care au activat în anul școlar trecut 2023-2024. Amintim, Edupedu.ro a scris că Guvernul va încărca pe carduri primele didactice și profesionale în prima săptămână de campanie electorală, potrivit unor surse.
Banii sunt însă blocaţi din cauza incompetenţie firmelor care au câştigat licitaţia. De pildă, Guvernul, în mod special MIPE, ignoră de prea multă vreme numeroasele reclamații venite din partea beneficiarilor care nu au putut folosi cardurile pentru prima de carieră profesională sau cardurile pentru cuplurile mamă – nou-născut defavorizate în magazinele listate de Pluxee (Sodexo). Este plină pagina de Facebook a Pluxee Romania de plângeri ale cetățenilor cu privire la faptul că aplicația nu funcționează și nu pot face plăți, că le-a fost blocat cardul sau că nu le-a fost încărcat ori că nu le răspunde nimeni la telefon, însă compania câştigă licitațiile publice în ciuda problemelor.
Comania este manageriată deEugenia Deaconu, soția lui Ștefan Deaconu, fost „loial” consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, implicat în „victoria României” în procesul privind proiectul de la Roșia Montană cu Gabriel Resources.
Se pare că instituții ale statului au luat la puricat licitațiile câștigate de Pluxee pentru a verifica modul în care compania a reușit să câștige contracte pe bandă rulantă cu autorități publice.
Şi în ceea ce priveşte tichete sociale de 500 de lei pentru rechizite sunt probleme. Deşi, aşa cum o spune logica, banii ar fi trebuit să intre în posesia baneficiarilor la începutul anului şcolar, cardurile au fost alimentate abia în noiembrie. Cardurile educaționale pentru rechizite și haine, rămase nedistribuite într-un an școlar din diverse motive, vor fi returnate de inspectoratele școlare Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în termen de 15 zile de la terminarea anului școlar (n. red după data de 31 august), potrivit unui ordin de ministru publicat joi 21 noiembrie, în Monitorul Oficial. Alte modificări sunt legate de obligația Ministerului Educației de a trimite MIPE până la 1 noiembrie toate datele privind beneficiarii.
De asemenea, a fost corelată și modificarea făcută recent la OUG nr. 83/2023 prin care sumele încărcate pe cardurile educaționale de anul școlar trecut 2023-2024 sunt valabile până în 31 decembrie 2024. Asta după ce Edupedu.ro a scris că în a doua săptămână de școală, mii de părinți au rămas fără bani pe carduri, au fost blocați pe motiv că ar fi expirat termenul până la care să îi folosească. A doua, banii au fost returnați.
Ordinul privind modificarea și completarea Procedurii specifice de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, publicat în Monitorul Oficial, prevede câteva modificări legate de modul de distribuire al cardurilor și returnare.
Mai exact, a fost modificat termenul până la care inspectoratele trebuie să returneze cardurile care nu au fost distribuite din diferite motive. Dacă până în prezent termenul era cel târziu 15 iulie, acum termenul a fost devansat până la 15 zile după ce se încheie anul școlar. Anul școlar se încheie la data de 31 august, iar dacă este vorba despre 15 zile calendaristice atunci ultima zi în care părinții și aparținătorii legali mai pot ridica cardurile ar trebui să fie 21 septembrie.
„Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București centralizează/ actualizează la nivel de județ/la nivelul municipiului București listele destinatarilor finali eligibili cărora nu le-au putut fi distribuite până la finalul anului școlar suporturile electronice pentru tichete sociale pentru sprijin educațional. Suporturile electronice pentru tichetele sociale pentru sprijin educațional rămase nedistribuite sunt returnate Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în termen de 15 zile de la terminarea anului școlar.”
„La articolul 1, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 1. — (1) Ministerul Educației, prin instituțiile aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea sa, asigură și transmite, printr-un canal securizat prin intermediul Sistemului
Informatic Integrat al Învățământului din România, denumit în continuare S.I.I.I.R, către aplicația informatică prevăzută la art. 6 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, cu
modificările ulterioare, pentru anii școlari 2023—2027 până la data de 1 noiembrie a anului școlar pentru care se acordă sprijinul, baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele și prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare și datele de identificare ale titularului cererii, ale reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor.”
De asemenea, a fost corelată și modificarea făcută recent la OUG nr. 83/2023 prin care sumele încărcate pe cardurile educaționale de anul școlar trecut 2023-2024, valabile până în 31 decembrie 2024. Modificarea a apărut după ce Edupedu.ro a scris că în a doua săptămână de școală, mii de părinți au rămas fără bani pe carduri, au fost blocați pe motiv că ar fi expirat termenul până la care să îi folosească. Ministrul Fondurilor Europene, contactat de Edupedu.ro a spus că va da o circulară către emitenții cardurilor pentru a debloca sumele. A doua zi părinți ne-au scris că într-adevăr au primit înapoi sumele de bani.
La articolul 2, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (21), cu următorul cuprins:
„(21) Sumele încărcate pe suport electronic pentru anul școlar 2023—2024, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, cu modificările ulterioare, pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2024 inclusiv.”
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.
Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.