Potrivit BEC, USR a cerut revocarea deciziei de punere în aplicare a solicitării CCR, invocând faptul că aceasta nu respectă cadrul legal existent și că măsurile impuse de BEC sunt incapabile să asigure corectitudinea rezultatelor. De asemenea, USR a afirmat că termenele stabilite pentru această procedură încalcă calendarul electoral și nu garantează că voturile valabil exprimate au fost corect consemnate.
Biroul Electoral Central a respins plângerea ca fiind neîntemeiată, explicând că decizia de renumărare a voturilor a fost luată în conformitate cu solicitarea CCR, care a cerut reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot, atât cele valabil exprimate, cât și cele nule. BEC a subliniat că rezultatele acestei renumărări vor fi înaintate către CCR.
„Potrivit dispoziţiilor art. 3 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea Constituţională, potrivit art. 146 lit. f) din Constituţia României, republicată, veghează la respectarea în întreaga ţară a prevederilor prezentei legi şi confirmă rezultatele sufragiului”, a precizat BEC într-un comunicat oficial.
Biroul Electoral Central a reafirmat că nu există temei pentru a accepta afirmațiile USR cu privire la faptul că BEC nu ar fi obligat să pună în aplicare solicitarea CCR. Măsura renumărării a fost luată în baza legislației specifice alegerilor prezidențiale din 2024 și a regulilor stabilite prin hotărârile BEC, care stipulează că, după încheierea activității birourilor electorale ale secțiilor de votare, atribuțiile acestora sunt preluate de biroul electoral ierarhic superior.
În ceea ce privește securitatea buletinelor de vot și integritatea procesului de renumărare, BEC a subliniat că măsurile necesare au fost luate, iar activitatea de renumărare va fi realizată de birourile electorale județene, Biroul Electoral nr. 48 pentru secțiunile de votare din străinătate și birourile sectoarelor municipiului București, cu implicarea judecătorilor și a reprezentanților partidelor politice.
„Referitor la susţinerea privind ‘securitatea buletinelor de vot’ şi garantarea ‘integrităţii consemnării rezultatului în raport de numărarea iniţială’, arătăm că Biroul Electoral Central, prin decizia ce face obiectul prezentei plângeri, a dispus măsuri în acest sens, comunicate birourilor electorale implicate în renumărarea voturilor”, a completat BEC.