„Voi face lucrurile cât pot de bine”, a declarat noul şef al Guvernului, după ce a fost numit în funcţie de guvernatorul general Quentin Bryce, la Canberra, capitala administrativă a ţării.
Rudd, care a preluat conducerea partidului laburist, va trebui să îşi conducă formaţiunea la alegerile parlamentare prevăzute pentru 14 septembrie, care se anunţă dificile pentru partidul aflat la putere, potrivit sondajelor.
Şase miniştri de prim-plan, între care cel al Trezoreriei, Wayne Swan, care o susţineau pe Gillard, au demisionat. Julia Gillard, în vârstă de 51 de ani, a anunţat că va părăsi viaţa politică.
Rudd, în vârstă de 55 de ani, a condus ţara între 2007 şi 2010. El a reuşit să aducă laburiştii la putere după 11 ani de guvernare a conservatorilor şi se bucura atunci de o cotă de popularitate bună. Dar stângăciile sale, autoritarismul, chiar megalomania sa, potrivit colegilor lui laburişti, au generat un puci intern în partid.
Înlocuit în vara lui 2010 de Julia Gillard, el a devenit ministru de Externe, înainte de a demisiona după ce a convocat un prim vot de încredere în februarie 2012.
Gillard, prima femeie premier din istoria Australiei, nu a ajuns niciodată să fie populară, iar sondajele estimau că va pierde alegerile din 14 septembrie. Kevin Rudd ştie mai bine cum să îşi seducă alegătorii, potrivit sondajelor, iar preluarea de către el a conducerii partidului şi a Guvernului le-ar putea da un impuls laburiştilor.
Analiştii prevăd că Rudd va devansa data alegerilor la 24 august, pentru a profita de impulsul actual. Anthony Albanese, ministru al Transporturilor în Guvernul Gillard şi numit joi vicepremier, a declarat că va trebui să se „discute cu atenţie” pe acest subiect.
Rudd ar putea încă de joi să fie nevoit să se lansezeîn arenă, dacă opoziţia conservatoare, condusă de Tony Abbott, prezintă o moţiune de neîncredere. Guvernul laburist nu dispune de majoritatea absolută în Parlament.
În declaraţia sa dinaintea votului intern, miercuri, Kevin Rudd, fost diplomat care vorbeşte curent mandarina, a promis să amelioreze relaţiile cu lumea de afaceri şi să se întoarcă spre tineri.
În timpul mandatului său, Julia Gillard a fost criticată dur de industriaşii minieri, cărora le-a impus plata unei taxe pe cărbune şi a uneia pe profit.
Australia este singura ţară bogată care a scăpat de recesiunea anilor 2008-2009, graţie resurselor miniere gigantice de care dispune şi care sunt foarte cerute de ţările emergente. China a devenit astfel principalul său partener comercial.
Liderul opoziţiei, Tony Abbott, care a fost de nenumărate ori ţinta criticilor lui Gillard, ce îi reproşează sexismul şi misoginismul, nu a avut cuvinte blânde pentru fosta sa adversară. „Cred că istoria o va judeca dur deoarece (cei trei ani ai săi în funcţia de prim-ministru) au fost foarte slabi”, a declarat el.