Super-alimentele pe care e bine să le consumăm iarna. Legumele cu frunze verzi care întăresc imunitatea

Iarna, atunci când corpul are nevoie de cele mai multe vitamine pentru a face față frigului și pentru a ne întări imunitatea, specialiștii ne recomandă să consumăm legume cu frunzele verzi. Se zice că acestea ne ajută să dobândim o imunitate de fier.
Alina Costache
01 dec. 2024, 12:50
Super-alimentele pe care e bine să le consumăm iarna. Legumele cu frunze verzi care întăresc imunitatea

Super-alimentele pe care e bine să le consumăm iarna. Este vorba despre legumele cu frunze verzi. Acestea ajută la întărirea imunității și la menținerea energiei.

Super-alimentele pe care e bine să le consumăm iarna. Ce e bine să mănânci în această iarnă

Legumele cu frunzele verzi sunt bogate în nutrienți și nu trebuie să lipsească din farfuria ta în această iarnă. Specialiștii recomandă ca în sezonul rece să nu lipsească din alimentația noastră spanacul, varza Kale, frunzele de muștar, frunzele de schinduf sau frunzele de colard.

Spanacul se numără printre legumele pe care românii obișnuiesc să le consume frecvent. Este bogat în fier, vitamina K, vitamina C și acid folic. Ajută la combaterea anemiei și întărește sistemul imunitar.

Conține antioxidanții precum luteina și zeaxantina, care susțin sănătatea ochilor. De asemenea, datorită conținutului de magneziu, spanacul ajută la menținerea nivelului de energie. De asemenea, frunzele de spanac reprezintă o sursă importantă de fibre, ajutând la menținerea unei digestii sănătoase.

Citește și Cum poți păstra legumele proaspete. Trucul care te ajută să nu se strice repede

Spanacul se poate folosi în ciorbe, se poate mânca cu mămăligă și cu ou sau în salate.

Varza Kale. Deși nu este o legumă cu care românii sunt obișnuiți, varza kale are o mulțime de beneficii pentru organism. Se găsește în magazinele bio sau în supermarketurile mari, iar prețul este destul de piperat. Are un gust amărui și o textură mai dură decât spanacul, potrivit adevărul.ro. 

Varza Kale sau varza creață este bogată în vitaminele A, C și K, conține și calciu, care sprijină sănătatea oaselor, precum și antioxidanți ce luptă împotriva inflamațiilor și protejează împotriva bolilor cronice.

Chiar dacă sunt mai greu de găsit în piețele românești, frunzele de muștar și cele de colard fac parte dintre legumele cu frunze verzi care ar trebui să se găsească în alimentația noastră în sezonul rece.

Pot fi folosite de gospodine în supe și tocănițe, dar și în smoothie-uri.

Frunzele de colard conțin vitamina K, fibre și calciu. Acestea ajută la reducerea colesterolului și susține sănătatea inimii. Au un gust asemănător cu cel al frunzelor de kale sau cu spanacul. Putem folosi acest aliment exotic în preparate românești precum sarmale, tocănițe, ciorbițe, mâncare de fasole sau plăcinte și omlete.

Frunzele de schinduf reprezintă un alt aliment exotic ce poate fi folosit cu succes în bucătăria românească. Sunt bogate în fier, fibre și proteine. Ajută la menținerea energiei și previne oboseala. De asemenea, acest aliment exotic are proprietăți antiinflamatorii și ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge.

Citește și Ce legume să cumperi mereu congelate. Regula esențială pentru cei care vor să trăiască mult

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cu ce să speli cuptorul ca să fie curat lună. Ingredientul simplu pe care să-l folosești, e mai simplu decât credeai
Capital.ro
Elena Udrea va fi grațiată? Anunțul făcut de Victor Ponta și Crin Antonescu
Playtech.ro
Trei cutremure în România, în mai puțin de 4 ore. Cel mai puternic, produs într-o zonă atipică
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
Escrocherie cu cercei magnetici de slăbit. Ce spun medicii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine sunt românii care primesc DOUĂ PRIME de Paște! Sumele vor fi virate săptămâna viitoare
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii