Părul ud a creat o adevărată controversă, mai ales printre fetele cu o podoabă capilară lungă. Potrivit cercetărilor științifice făcute până acum, acesta ar fi, de fapt, un mit.
Răcelile comune și gripele, precum și alte boli respiratorii sunt provocate de virusuri. Temperatura părului și starea acestuia nu pot cauza astfel de afecțiuni. În schimb, dacă te expui la un anumit virus, precum rinovirus, te poți alege cu o răceală. Acest virus se transmite prin tuse sau strănut, dar și prin atingerea suprafețelor cu care au intrat în contact alte persoane.
Vremea rece poate crea un mediu unde virusurile s-ar putea dezvolta, iar organismul este mai vulnerabil la infecții. “Părul ud nu este cauza răcelii. Un microorganism, cum ar fi un virus, trebuie să fie implicat pentru a provoca o răceală”, a spus Dr. Matthew Goldman, specialist în medicina de familie, potrivit Cleveland Clinic.
Nu sunt puțini cei care spun că dormitul cu părul ud poate cauza probleme de sănătate. Unii cred că este vorba despre dureri de cap ori de gât, însă nu se știe clar dacă sunt doar zvonuri sau lucruri reale.
O posibilă explicație ar fi că, noaptea, în timp ce încerci să te ferești de umiditate și de suprafața rece, mușchii gâtului se încordează și favorizează apariția durerilor. Totuși, nu există dovezi științifice în acest sens.
Alte persoane spun că părul se deteriorează dacă dormim cu el ud. Dermatologii susțin că un păr ud este mai fragil și mai predispus la rupere decât atunci când este uscat. Apa slăbește structura de proteină a părului, făcându-l mai elastic și mai ușor de întins și rupt. Un studiu din 2015 sugerează că întinderea fibrelor de păr între 30 și 70% din lungimea lor originală poate cauza daune.
De asemenea, specialiștii mai spun că fricțiunea excesivă poate cauza și ea daune, astfel că nu se recomandă ștergerea părului cu prosopul ci lăsarea lui să se usuce natural. Pentru a evita și fricțiunea de lenjeria de pat, poți opta pentru perne din satin sau mătase.