Apar primele estimări cu privire la distribuirea mandatelor în viitorul Parlament. Ordinea partidelor după alegerile parlamentare 2024 este PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și POT.
Conform calculelor preliminare, componența viitorului Parlament ar fi următoarea:
- PSD – 87 deputați, 37 senatori – 124 total
- AUR – 64 deputați, 28 senatori – 92 total
- PNL – 51 deputați, 24 senatori – 75 total
- USR – 41 deputați, 18 senatori – 59 total
- SOS – 25 deputați, 11 senatori – 36 total
- UDMR – 21 deputați, 10 senatori – 31 total
- POT – 22 deputați, 9 senatori – 31 total
Acestora li s-ar adăuga cei 17 deputați din grupul minorităților naționale, pentru un total de 475 de parlamentari.
Citește și: Mihai Tudose, declarații privind viitorul Guvern. „PSD dorește să aibă primul-ministru, dar nu exclude o altă variantă”
Care sunt viitoarele scenarii pentru un guvern pro-european? PSD – PNL – USR pot forma o majoritate pro-occidentală de 60%
Se deschid negocieri importante cu privire la formarea noului guvern, iar cifrele indică o posibilă coaliție pro-europeană, formată din PNL, PSD și USR, care ar coagula o majoritate de peste 60%. Totuși, nu poate fi exclusă nici o nouă coaliție PSD-PNL-UDMR, dacă rezultatele sunt favorabile.
PSD este situat, în prezent, la aproximativ 25%, iar PNL și USR se bat pentru întâietate la scorul de 15%. Prin urmare, cele trei partide pot să formeze cu ușurință o coaliție de guvernare pro-occidentală, deoarece aproape ating scorul de 60%, susține sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial. Specialistul este de părere că singura opțiune este coaliția între cele trei mari partide.
„Dacă PSD nu vrea să meargă cu suveraniștii (și nu vrea), nu există decât varianta PSD-USR-PNL (de care am vorbit în repetate rânduri ca posibilitate încă de anul trecut)”, a scris acesta pe Facebook, în urma afișării primelor estimări după votul la alegerile parlamentare.
„Chiar și fără rezultatele finale, nu sunt decât trei variante mari și late:
- PSD-USR-PNL cu sau fără UDMR
- PSD cu suveraniștii AUR – POT – SOS
- Blocaj, bulgarizare, doar că la noi e mai rău pentru că nu se pot face anticipate (nu cad trei guverne consecutiv). Se discută și despre varianta guvern minoritar USR-PNL(-UDMR), cu susținere PSD. Cu guverne minoritare nu se fac reforme, nici restructurări, iar țara e pe marginea prăpastiei”, a mai scris ulterior Sebastian Lăzăroiu, pe Facebook.