Noile reglementări, care limitează plățile în numerar, au ca scop combaterea activităților ilicite. De pildă, în cazul spălării de bani, sunt vizate schimburile de numerar de mare valoare, în special în achizițiile legate de afaceri.
Demersul UE arată totodată eforturile mai ample ale UE către o transparență financiară sporită și alinierea la tendințele globale de favorizare a plăților digitale.
Limitarea plăților în numerar este considerată instrument esențial pentru desființare rețelelor de criminalitate financiară, însă există și voci critice. Acestea invocă faptul că ar putea fi încălcate libertățile individuale și ar putea fi perturbate tradițiile îndelungate ale plăților cash în multe țări, notează econostrum.info, citat de ziarulromanesc.at.
Conform noilor reglementările privind numerarul, din 2027, vor fi interzise tranzacțiile în numerar mai mari de 10.000 de euro, în cazul achizițiilor ce implică întreprinderi.
Demersul privind limitarea plăților în numerar a fost coordonat de europarlamentarul olandez Paul Tang, potrivit căruia scopul principal este acela ca ”infractorii cu gulere albe” să nu-și poată spăla banii cumpărând mașini de lux, iahturi și avioane. ”Scopul nu este de a ataca cetățenii obișnuiți, ci de a lovi crimele financiare”, mai spus Tang.
Inițiativa privind numerarul a provocat reacții contra în țări precum Germania, Austria și Olanda, unde acum sunt restricții oficiale din acest punct de vedere. Oponenții măsurii au ca argumente confidențialitatea și libertatea financiară.
Alte țări din UE, printre care Franța, Italia și Spania, sunt familiarizate cu subiectul, pentru că acolo plățile în numerar sunt deja limitate, la 1.000 de euro.
La nivel european, numerarul reprezintă încă jumătate din totalul plăților, potrivit estimărilor.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, explica în urmă cu câțiva ani că oamenilor, în cultura în care au fost formați, le place să simtă fizic banii în buzunar.
”Am auzit că dispar banii fizici. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society (n.red. societate fără numerar). Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: ‘Nu mai e!’ Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar”, a spus guvernatorul BNR, citat de hotnews.