Intuitiv sau nu, este limpede pentru mulți că un metru cub de lemn de un anumit fel cântărește diferit de un metru cub de lemn de alt fel. Greutatea, în acest caz, depinde de anumiți factori, iar cel mai important dintre aceștia este tipul de lemn și, implicit, densitatea, notează cumsa.ro.
Să comparăm două tipuri de lemn, din punct de vedere al densității. De pildă, lemnul de stejar are o densitate mai mare decât cel de brad, ceea ce înseamnă că un metru cub de stejar este mai greu decât un metru cub de brad.
Un alt factor care influențează greutatea lemnului este gradul de umiditate. Lemnul umed cântărește mai mult decât cel uscat, iar experții au aflat și care este diferența de greutate. Astfel, lemnul cu un grad de umiditate de 30 la sută va fi tot cu 30 la sută mai greu decât același volum de lemn uscat. Un alt lucru ce trebuie reținut este acela că lemnul proaspăt are un conținut mai mare de apă și, prin urmare, este mai greu.
Tot de la experți aflăm formula de calcul a greutății unui metru cub de lemn. Aceasta este densitatea x volumul x (1 + gradul de umiditate /100).
Citește și Cum se îngrijesc pomii fructiferi iarna. Puțină lume știe de ce cantitatea de apă au nevoie
În medie, un metru cub de lemn cântărește între 500 și 900 de kilograme, în funcție de tipul de lemn. Un lemn de esență tare, spre exemplu, cântărește sensibil mai mult decât unul așa-zis moale.
Există mai multe tipuri de lemn recomandate pentru foc. Unul dintre acestea este stejarul, care are densitate mare (600 kg/mc) și arde destul de lent.
O altă alegere bună este lemnul de fag. Acesta este are densitate mai mare decât stejarul (720 kg/mc) și arde curat, adică lasă o cantitate relativ mică de cenușă și nici nu murdărește hornul.
Și mai dens este lemnul de carpen (800 kg/mc), considerat ideal pentru încălzirea cu sobă, deoarece degajă foarte multă căldură.
Experții mai recomandă, când cumperi lemne de foc, să folosești un umidometru digital, pentru a măsura umiditatea. Evident, măsurătoarea te ajută să alegi lemnul cel mai uscat, care va cântări mai puțin și va ajuta să faci economii.
Citește și Cum să transformi clătitele românești în „crêpes” franțuzești, cu doar un ingredient secret