Helmut Duckadam a murit la 65 de ani. Eroul de la Sevilla era internat la Spitalul Militar

Helmut Duckadam, fostul mare portar denumit "Eroul de la Sevilla", a murit luni dimineață la vârsta de 65 de ani, la Spitalul Militar din București.
Filip Stan
02 dec. 2024, 13:36
Helmut Duckadam a murit la 65 de ani. Eroul de la Sevilla era internat la Spitalul Militar

Este doliu în sportul românesc! Helmut Duckadam a murit la 65 de ani. Fostul mare portar al Stelei fusese operat pe cord deschis în urmă cu doar câteva luni.

Helmut Duckadam, fostul mare portar denumit „Eroul de la Sevilla”, a murit luni dimineață la vârsta de 65 de ani, la Spitalul Militar din București.

Fostul președinte de imagine al clubului de fotbal FCSB s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultimii ani, iar în septembrie 2024 a fust supus unei intervenții chirurgicale pe cord deschis. În cursul serii de sâmbătă, fostul portar al Stelei a ajuns la Spitalul Militar, fiind adus de la Spitalul Universitar.

Anunțul oficial a fost făcut, în urmă cu doar câteva clipe, de Marcel Pușcaș. Acum am auzit că a murit unul dintre bunii mei prieteni. Un fost foarte bun coleg, fost foarte bun fotbalist. Este singurul român din Guiness Book. La doar 65 de ani s-a stins Helmut Duckadam, cel care a reușit să facă o țară fericită. Am vorbit acum o săptână, când erai vesel. Te-ai dus prea repede, prea repede, prietene. Dumnezeu să te odihnească! Ai fost un familist convins, un om generos, ai ajutat pe toată lumea atât cât ai putut. Drum lin, prietene”, a spus Marcel Pușcaș, într-un video pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook.

Momente dramatice pentru Helmut Duckadam după ce a fost operat pe cord deschis. „Am dureri foarte mari”

În septembrie 2024, fostul mare portar a suferit o operaţie pe cord la Spitalul Universitar din Bucureşti.

În finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, disputată de Steaua Bucureşti şi FC Barcelona, Duckadam a reuşit să apere toate cele patru lovituri de la 11 metri ale spaniolilor. Performanţa lui Helmut Duckadam pe stadionul „Sanchez Pizjuan” din Sevilla a fost înscrisă în Cartea Recordurilor.

Cariera lui a fost întreruptă la vârsta de 27 de ani, după o intervenţie chirurgicală la braţul drept. Ulterior, a mai jucat în perioada 1989-1991 la Vagonul Arad.

Citeşte şi: Helmut Duckadam a ajuns la spital şi este operat pe cord deschis! Problemele cardiovasculare au apărut imediat după Sevilla ’86

„DECES
Eroul de la Sevilla a intrat în eternitate!
Fotbalul românesc a suferit o grea pierdere azi! Helmut Duckadam (65 de ani), unul dintre cei mai mari portari din istoria glorioasă a Clubului Steaua București și a fotbalului românesc, a plecat dintre noi și ne-a lăsat cu un imens gol în suflete.
Un om cu un curaj și o determinare cum rar se văd pe terenul de joc, Duckadam a evoluat pentru clubul nostru între 1982 și 1986, iar momentul său de vârf l-a reprezentat câștigarea Cupei Campionilor Europeni, pe 7 mai 1986, în celebra finală de la Sevilla, cu FC Barcelona, scor 2-0, când a apărat toate cele patru lovituri de la 11 metri. Performanța sa din acea seară magică de la Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor, dar și, pentru eternitate, în sufletele suporterilor roș-albaștri!
Clubul Steaua își exprimă profundul regret și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate!
Te vom păstra mereu în sufletele noastre, Helmut!
Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a scris şi CSA Steaua, clubul Armatei

Federaţia Română de Fotbal, cluburi şi conducări din Superliga şi-au exprimat regretul pentru trecerea în nefiinţă, la doar 65 de ani, a celui care va rămâne pentru totdeauna în istoria fotbalului mondial, Helmut Duckadam.

„Federaţia Română de Fotbal regretă trecerea în nefiinţă, la doar 65 de ani, a celui care va rămâne pentru totdeauna în istoria fotbalului mondial, Helmut Duckadam. Născut pe 1 aprilie 1959, la Semlac, judeţul Arad, Helmut Duckadam a început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978). A devenit „Eroul de la Sevilla” în finala ediţiei 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când a reuşit să apere patru lovituri de pedeapsă consecutive în succesul Stelei în faţa Barcelonei. Performanţa de atunci l-a făcut să intre în Cartea Recordurilor. Duckadam a apărat de două ori şi poarta naţionalei României. Federaţia Română de Fotbal transmite condoleanţe familiei şi celor apropiaţi. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris FRF.

„Odihneşte-te în pace, Helmuth Duckadam! Sincere condoleanţe familiei!”, este mesajul transmis de FC Rapid, în timp ce FC Dinamo a postat: „Odihneşte-te în pace, Helmuth Duckadam!

„Legendele nu mor niciodată!, a scris, la rândul său, managerul FCSB, Mihai Stoica.
„Universitatea Craiova regretă trecerea în nefiinţă a lui Helmuth Duckadam, portar emblematic al fotbalului românesc.
Clubul nostru transmite condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l ierte!”, a notat şi Universitatea Craiova.
Şi clubul CFR 1907 Cluj îşi exprimă regretul şi profunda tristeţe pentru trecerea la cele veşnice a fostului portar de legendă al României, Helmut Duckadam, care s-a stins astăzi din viaţă la vârsta de 65 de ani.

Helmut Duckadam – eroul de la Sevilla: „Apără Duckadam”

„Apără Duckadam”, striga comentatorul Teoharie Coca Cosma în seara zilei de 7 mai 1986, când portarul Stelei apăra patru penaltiuri în finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla. În acea seară, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, Helmuth Duckadam devenea erou. El s-a stins duminică noapte, la 65 de ani.

Duckadam rămâne în istoria fotbalului european şi mondial, după ce a apărat toate cele patru penalty-uri ale finalei ale finalei Cupei Campionilor Europeni, contra Barcelonei, scor 2-0, disputată la Sevilla, pe 7 mai 1986. Ajuns la Steaua în 1982, Duckadam a avut parte de o carieră scurtă.

Duckadam a fost nominalizat în 1986 la câştigare a Balonului de Aur, în celebrul an 1986, când s-a clasat pe locul 8.

„Un om cu un curaj şi o determinare cum rar se văd pe terenul de joc, Duckadam a evoluat pentru clubul nostru între 1982 şi 1986, iar momentul său de vârf l-a reprezentat câştigarea Cupei Campionilor Europeni, pe 7 mai 1986, în celebra finală de la Sevilla, cu FC Barcelona, scor 2-0, când a apărat toate cele patru lovituri de la 11 metri. Performanţa sa din acea seară magică de la Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor, dar şi, pentru eternitate, în sufletele suporterilor roş-albaştri!”, a scris clubul Steaua în social media.

Născut în 1 aprilie 1959 la Semlac, judeţul Arad, Helmuth Duckadam a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 cu Steaua şi a fost de două ori campion al României, în 1985 şi 1986.

El a făcut primii paşi în fotbal la echipa Semlecana, iar în 1974 a ajuns la Şcoala Sportivă Gloria Arad. Trei ani mai târziu, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, pentru ca peste un an să fie transferat de UTA, echipă la care şi-a făcut apariţa în prima divizie pe 17 septembrie 1978, într-un meci pierdut în deplasare cu CS Târgovişte.

După patru sezoane la UTA, Duckadam a fost transferat de Steaua Bucureşti. A fost supranumit „Eroul de la Sevilla”, după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alexanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos. Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.

În acelaşi an în care a câştigat Cupa Campionilor, Duckadam a suferit o operaţie la braţul drept care l-a forţat să se retragă din activitate, la vârsta de 27 de ani.

În total, are 133 de apariţii în Divizia A, 13 în Cupa României şi nouă în Cupa Campionilor Europeni. La echipa naţională a României a avut două selecţii.

Duckadam a fost căsătorit de două ori. A mers în SUA alături de prima lui soţie, Ildiko, dar nu s-a putut acomoda acolo şi a revenit în România. După separarea de Ildiko, care a rămas în SUA cu cei doi copii (Robert şi Brigitte), Helmut s-a căsătorit cu Alexandra în 2007 şi cei doi au o fată, pe Julianne, în vârstă de 16 ani.

Victor Ciutacu, pe Facebook: „Misto om, trist si nemeritat sfarsit”

Victor Ciutacu a postat pe Facebook imagini cu un Helmut Duckadam fericit, departe de momentul trist de luni.

Helmut Duckadam, fostul mare portar denumit „Eroul de la Sevilla”, a murit luni dimineață la vârsta de 65 de ani, la Spitalul Militar din București.

DailyBusiness
Angajații care primesc simultan pensie și concediu medical din 1 decembrie. Un drept istoric oferit pentru prima oară!
Spynews
Singura declarație oferită de soția lui Helmut Duckadam după moartea fostului portar. Când și unde oamenii apropiați vor putea să îi aducă un ultim omagiu
Bzi.ro
Mirela Vaida, despre demisia de la Antena 1: „Trebuia să şi muncesc ca să am cu ce trăi!”
Fanatik.ro
Ce să pui peste petele de pe canapea ca să dispară rapid. Trucul eficient care elimină murdăria de pe materialele textile
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul venit acum despre alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Doliu uriaș! A murit Helmut Duckadam. „Eroul de la Sevilla” avea 65 de ani
DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Adevarul
Ce contribuții sociale vor plăti de la 1 ianuarie salariații și cu cât cresc amenzile rutiere
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
De ce ar fi intrat unul dintre fiii Adrianei Bahmuțeanu pe site-uri periculoase! Vedeta a ieșit nervoasă de la noul termen
Spynews
Ultimul mesaj al lui Helmut Duckadam înainte să moară. Reacția lui Meme Stoica, după ce fostul portar s-a stins din viață
Evz.ro
Noi detalii despre moartea lui Helmuth Duckadam. Lua și 18-22 de pastile pe zi
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
kanald.ro
BREAKING NEWS | Helmut Duckadam a murit la 65 de ani!
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții lui Helmut Duckadam. Ce ar fi pățit în spital
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu imens în televiziune. A murit cel mai iubit prezentator TV: „Viața nu va mai fi la fel fără el”
StirileBZI
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic! Reguli noi la permisul auto
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
stirilekanald.ro
Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam
substantial.ro
Polițist din Iași reținut după un accident mortal în Poiana Brașov
MediaFlux
ȘOC TOTAL după RENUMĂRAREA VOTURILOR! S-a SCHIMBAT CLASAMENTUL din PRIMUL TUR!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991