Pomii fructiferi au nevoie de apă iarna, chiar dacă multă lume spune că nu, pentru a menține un nivel optim de hidratare. Cantitatea exactă variază în funcție de dimensiunea pomului: cei mici au nevoie de aproximativ un litru de apă per udare, iar cei mai mari pot necesită până la 2,5 litri de apă.
Ca să știi când este momentul să îi uzi, verifică umiditatea solului, introducând un băț de lemn în pământ la o adâncime de 10-15 cm. Dacă bățul iese uscat, este un semn clar că solul are nevoie de apă. Dacă este umed, udarea trebuie amânată, pentru a evita excesul de apă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor.
Mulți dintre românii care locuiesc la curte obișnuiesc să vopsească cu var pomii din curte primăvara. Chiar dacă pot avea impresia că acest obicei nu are decât o valoare estetică, în realitatea, varul alb de pe pomi are un rol mult mai important. Potrivit shtiu.ro, văruirea pomilor are un rol esențial pentru protejarea pomilor din curte.
Mai precis, trunciul va fi protejat, datorită varului, de diversele insecte dăunătoare, cât și de bolile fungice. Varul devine o adevărată barieră, care protejează pomul de agenții patogeni.
Un alt motiv pentru care să văruiești pomii primăvara are legătură cu schimbările de temperatură din perioada primăverii. Varul alb aplicat pe trunchiul copacilor poate ajuta la reflectarea eficientă a razelor Soarelui, astfel că scoarța nu va fi dăunată de expunerea la temperaturi mari, cât și la radiația solară.
De asemenea, varul aplicat pe trunchiul pomilor poate ajuta și în cazurile în care vremea devine extrem de rece, când temperaturile coboară sub zero grade, varul poate ajuta la menținerea unei temperaturi constante, iar pomii vor fi protejați de îngheț. Varul de pe trunchiul pomilor are și rol de sigilare a rănilor și ajută la prevenirea scurgerii de sevă din copacul nostru.