Nutriționista Mihaela Bilic a explicat care sunt punctele forte și punctele slabe ale cartofului, o legumă foarte des consumată de români, sub diferite forme. Specialista subliniază că nu este periculos pentru siluetă, atâta timp cât este preparat fără grăsimi.
„Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare. Toate celulele funcționează cu această glucoză.
Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C”, a spus Mihaela Bilic.
Cea mai mare calitate a cartofului este aceea că ține de foame, așa că sunt recomandați, fierți sau copți, și persoanelor care vor să piardă în greutate.
„Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile și dă consistență”, a adăugat nutriționista Mihaela Bilic.
Citește și: Cum să transformi clătitele românești în „crêpes” franțuzești, cu doar un ingredient secret
Cartoful devine „dușman” atunci când este prăjit. Datorită conținutului mare de amidon, cartoful absoarbe uleiul în timpul prăjirii ca un burete.
„Pe de altă parte, același tampon pentru aciditate este un burete pentru grăsime. În momentul în care îl punem în contact cu grăsimea, cartoful absoarbe grăsimea ca un burete. În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot.
Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii. Cartoful prăjit, care are mult ulei, are indice glicemic mic, pentru că uleiul împiedică într-un fel absorbția aceasta rapidă a glucozei”, a subliniat specialista.