Prognoza meteo iarnă 2024-2025. Elena Mateescu, directorul ANM, spune că această iarnă s-ar putea să fie una blândă, dar există și posibilitatea să avem perioade mai reci, cu cantități de zăpadă însemnate.
„Este încă devreme să avem o imagine foarte clară asupra anotimpului din iarna 2024-2025, însă primele date preliminare la acest moment ne arată o probabilitate destul de ridicată de a avea, în ansamblu, iarnă mai blândă, așa cum de altfel s-a întâmplat și în ultimii ani.
Să nu uităm, statistica ultimilor cinci ierni în țara noastră indică cele mai călduroase ierni de când se fac măsurători meteorologice și vorbim de o perioadă de mai mult de 140 de ani, practic din 1901 și până în prezent.
Dar aceasta nu exclude posibilitatea ca să avem și alternanțe termice semnificative, perioade în care să vorbim de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, dar să avem și perioade mai reci, care să aducă în atenție strat de zăpadă nu numai în zona montană, dar și în zonele mai joase de relief”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM.
Prognoza meteo săptămâna 2 – 9 decembrie
Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nordice, centrale, dar mai ales în zonele montane, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Prognoza meteo săptămâna 9 – 16 decembrie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile estice, sudice, sud-estice şi local în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi excedentare la nivelul întregii ţări, dar mai ales în zona Carpaţilor Meridionali, anunţă ANM.
Prognoza meteo săptămâna 16 – 23 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi uşor deficitar în regiunile sudice şi sudestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Prognoza meteo. Se adună nori grei, care se scutură peste România cu polei, lapoviţă şi ninsori
Prognoza meteo săptămâna 23 – 30 decembrie
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
În luna decembrie 2024, România va experimenta un mix de vreme mohorâtă, temperaturi scăzute și, eventual, ninsori, conform prognozelor anunțate de meteorologii Accuweather.
Meteorologii Accuweather anunţă că în săptămâna 2-8 decembrie nu vom avea parte de ninsori, în Capitală, dar vremea se va păstra mohorâtă. Minimele vor fi undeva la 1 grad, iar maximele la 10 grade. 9-15 decembrie ne aduce vreme relativ frumoasă, cu până la 12 grade Celsius, deloc de neglijat, dacă ne referim la luna decembrie.
Pe măsură ce ne apropiem de Crăciun, timpul începe să joace feste, iar în săptămâna 16-22 decembrie vom avea parte și de ceva ninsoare.
La fel se va întâmpla și în săptămâna 23-29 decembrie, când vom avea ninsori în zilele de 22 și 25 decembrie. Să sperăm la un Crăciun cu zăpadă ca-n povești? Rămâne de văzut.
Ultima zi a anului, 31 decembrie, va avea maxime de 2 grade și minime de -2 grade. În prima zi și a doua zi a anului ne putem aștepta la ninsori, deoarece temperaturile vor coborî la minus 6 grade, cu maxime de 3 grade.
Reamintim că și potrivit prognozei Severe Weather Europe, iarna 2024/2025 în Europa va fi o iarnă mai caldă decât în mod normal, cu cantități de zăpadă sub medie.
Potrivit sursei citate, cele mai recente prognoze arată un sistem de înaltă presiune La Nina în Pacificul de Nord și o zonă largă de joasă presiune din Canada în sudul Groenlandei. În plus, o zonă puternică de înaltă presiune se extinde din sudul Statelor Unite peste Atlantic și în Europa continentală.
Severe Weather Europe susține că un astfel de model de presiune împinge curentul în nordul și nord-vestul Statelor Unite, dar peste Europa, curentul este împins mai spre nord, din cauza zonei de înaltă presiune de peste continent.
„Privind mai întâi prognoza temperaturii de suprafață pentru Europa, vedem o iarnă mai caldă decât în mod normal pe o mare parte a continentului. La asta ne putem aștepta datorită influenței sistemului de înaltă presiune care se extinde pe întreg continentul, așa cum este prezis de modele”, scrie Severe Weather Europe.
Scenariul este confirmat și de Florinela Georgescu, director adjunct al Administrației Naționale de Meteorologie.
„Într-adevăr cam devreme pentru o prognoză detaliată pentru iarnă, însă câteva considerente le putem face. În primul rând, apropo de temperaturile pe care le-am înregistrat în ultima perioadă, sigur că nopțile, în special în zonele joase, au fost reci. Deci temperaturi sub media climatologică a acestei perioade. În schimb, temperaturile din cursul zilelor sunt peste medie. Chiar dacă, sigur, ni se pare mai rece decât a fost în urmă cu 3-4 săptămâni. Categoric este mai rece. Dar, în mod normal, acum ar trebui să avem temperaturi maxime undeva între 8 și 14 grade. Noi ne-am dus la 20 în aceste zile, chiar și în aceste zile mai răcoroase„, a spus Florinela Georgescu