Temperatura exactă la care trebuie să setezi termostatul centralei pentru a nu avea probleme. O temepratură constantă în timpul iernii menține un mediu confortabil și previne umezeala, mucegaiul și condensul.
Acești factori pot deveni o problemă serioasă, afectând sănătatea și calitatea vieții. Totodată, setarea corectă a termostatului poate să îmunătățească eficiența energetică și să reducă costul facturilor.
Umezeala și mucegaiul se formează în special în zonele unde apare condensul, de obicei pe surpafețe reci. Condensul apare când temperatura scade și umezeala din aer se depune pe pereți sau geamuri. Pentru a evita problemele, este esenial să menții temperatura constantă în interiorul locuinței.
O temperatură constantă previne formarea acestor zone reci și limitează riscul de umezeală. Aceasta este o soluție mai eficientă în casele cu izolație slabă sau ferestre vechi, unde suprafețele se răcesc mai rapid.
Cu toate astea, dacă centrala sau sistemul de încălzire este vechi, menținerea unei temperaturi poate crește consumul energetic semnificatic, așa că este recomandată o evaluare a eficienței sistemului de încălzire.
Porivit experților, temperatura optimă a termostatului în sezonul rece este între 20 și 22 de grade. Aceata oferă un echilibru perfect între confort, eficiență energetică și prevenirea umezelii. Noaptea sau atunci când ești plecat, temperatura poate fi redusă ușor, până la 15 – 16 grade Celsius, dar nu mai jos.
O temperatură prea scăzută poate cauza răcirea excesivă a pereților și formarea condensului. Dacă pleci în vacanță, setează te,peratura la 15 grade, pentru a menține casa suficient de caldă.
Specialiștii recomandă termostatele inteligente pentru a optimiza încălzirea locuinței. Aceste reglează automat temperatura în funcție de programul tău zilmnic și pot fi controlate chiar și de pe telefon.
Citește și: Salariile românilor în 2025. Crește deducerea personală de bază. Ce înseamnă acest lucru
Pentru a nu te confrunta cu probleme în timpul iernii, ține cont de următoarele sfaturi: