Secretul unui piure delicios și cu o textură fină și aerată începe cu alegerea corectă a cartofilor. Pașii sunt aceiași: fierbere, zdrobire și adăugarea laptelui și untului, care sunt ingredientele esențiale pentru un piure reușit. La final, nu uita de asezonare cu sare și piper după gust.
Pentru un piure cremos, cartofii albi sunt alegerea ideală datorită conținutului ridicat de amidon și texturii mai puțin ferme. Aceștia se sfărâmă ușor, oferind piureului consistența dorită. Deși cartofii roșii pot fi folosiți, este important să nu amesteci diferite tipuri de cartofi într-o singură rețetă, deoarece au timpi de fierbere și texturi diferite.
Cartofii trebuie curățați, spălați și tăiați în bucăți de dimensiuni egale, pentru a se fierbe uniform. Nu este recomandat să-i tai prea mici, deoarece se vor sfărâma. Se pun la fiert în apă rece, care să depășească nivelul cartofilor cu aproximativ două degete. Se adaugă sare după gust și se fierb timp de 20-25 de minute sau până când furculița pătrunde ușor în cartofi. După fierbere, cartofii se scurg de apă și se lasă câteva minute pentru a-și intensifica gustul.
Pentru un piure fin, fără bucăți mari, este esențială zdrobirea corectă a cartofilor. Ideal este să folosești un zdrobitor de cartofi, dar și un mixer de mână poate face treaba rapid. Dacă vrei să economisești timp, poți combina cele două metode: zdrobești cartofii cu zdrobitorul, apoi îi mixezi cu blenderul. În lipsa acestora, o lingură de lemn poate fi o soluție.
Cea mai mare greșeală a gospodinelor este să pună margarină în piureul de cartofi. Margarina este un aliment pe care trebuie să-l eviți dacă „dorești să previi ridurile și pielea uscată”, susține medicul Joan Blistern.
„În timp ce grăsimile trans contribuie la apariția bolilor de inimă, pot accelera și procesul de îmbătrânire a pielii”, a mai avertizat aceasta.
Potrivit specialiștilor, margarina este cel mai nesănătos tip de unt din cauza uleiului vegetal hidrogenat, bogat în grăsimi saturate, care pot duce, de asemenea, la creșterea în greutate.
Pentru un piure delicios, este esențial să folosești unt cu conținut de grăsime de peste 80% și lapte cu 3,5% grăsime. Laptele trebuie să fie fierbinte atunci când îl adaugi la cartofii zdrobiți. Cantitatea recomandată pentru un kilogram de cartofi este de 300 ml de lapte și 120 g de unt rece. Se amestecă bine până la încorporarea completă a acestora, apoi se condimentează cu sare și piper după gust.
Vezi și Rețetă delicioasă de piure de conopidă. Ingredientul secret care îi dă o textură extrem de cremoasă
Piureul de cartofi poate fi adaptat cu ușurință pentru a se potrivi diferitelor feluri de mâncare. Iată câteva idei creative:
Adaugă doi căței de usturoi la fiertul cartofilor pentru o aromă subtilă.
Încearcă să fierbi câteva crenguțe de cimbru cu cartofii pentru un gust inedit. După ce cartofii sunt gata, scoate cimbrul.
În loc de lapte, poți folosi smântână pentru a obține o textură fină și cremoasă.
Pentru un piure de post, folosește lapte de cocos, fără a-i da un gust dulce, care se potrivește perfect cu legume la grătar.
Dacă servești piureul alături de legume, adaugă puțină mozzarella rasă fin, parmezan sau brânză Cheddar pentru un plus de gust.
Pentru un piure care acompaniază o friptură sau cârnați, adaugă o jumătate de linguriță de muștar pentru o aromă aparte.