ANAF pregătește un nou ordin care va aduce o nouă obligație fiscală care va intra în vigoare de anul viitor. Românii care nu se vor conforma vor primi amenzi uriașe.
Astfel, până la data de 25 a următoarei luni, asiguratorii vor avea obligația de a transimte toate datele către ANAF. În caz contrar, vor avea de plată între 20.000 și 100.000 de lei. Întreaga situație ar fi pornit din cauza românilor care iau amenzi de circulație în străinătate și refuză să le plătească.
Citește și: Românii plătesc rate mai mari la bănci. Cu cât a crescut indicele ROBOR la trei luni și la șase luni
Autoritățile, în încercarea de a-și recupera banii, au luat legătura cu instituțiile din România, pentru a găsi o soluție. Astfel, s-a ajuns la decizia de a pune proprire pe asigurările de viață.
Legea intrezice asta, dar ANAF poate pune proprire, așa cum se întâmplă și în cazul salariilor. Comisia Europeană a cerut o astfel de măsură.
„Prin intermediul platformei EU Pilot, Comisia Europeană a solicitat României informații referitoare la punerea în aplicare a art.51 din Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri, fiind deschis Dosarul EU Pilot EUP(2023)10407”, spune Ministerul Finanțelor, în documentul suport care a stat la baza Ordonanței de urgență (125/2024).
Până acum, dacă ANAF avea nevoie de informații, cerea datele de la ASF. Nu exista o colaborare directă, digitală, iar obținerea de date dura mult prea mult. Nu vor mai fi astfel de situații, din moment ce Fiscul va avea o evidență clară.
„În prezent, analizând solicitarea punctuală a Comisiei Europene legată de asigurările de viață și alte produse financiare, este de menționat faptul că organul fiscal central nu deține astfel de informații, întrucât nu beneficiază de un mecanism care să asigure colectarea acestora de la entitățile aflate în sfera de supraveghere a Autorității de Supraveghere Financiară, astfel încât să dea curs solicitărilor formulate de autoritățile din alte state membre cu privire la asistența la recuperare.
În cazul în care sunt solicitate astfel de informații, pentru a putea da curs solicitării, ANAF, ar trebui să se adreseze punctual ASF pentru a intra în posesia datelor cerute, ceea ce conduce la un termen îndelungat de răspuns”, transmite Ministerul Finanțelor.