SRI a făcut, joi, precizări privind cele 800 de conturi folosite în campania lui Călin Georgescu, despre care s-a menționat, în documentul transmis CSAT, că au fost create în 2016.
Precizările SRI vin în contextul în care TikTok a fost disponibilă în Europa abia în 2018.
”Reţeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea A.me, în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spaţiul Republicii Populare Chineze. Deşi aceasta a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara RPC prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network”, precizează SRI, citat de news.ro.
Serviciul explică ți mărirea volumului de conturi din rețea, odată cu cumpărarea unui start-up. Astfel, în noiembrie 2017, TikTok a achiziţionat start-up-ul Musical.ly din Shanghai, o aplicaţie de videosharing creată în iulie 2014, având la momentul tranzacției peste 70 de milioane de descărcări, respectiv peste 200 de milioane de conturi.
”Conturile existente la nivelul acesteia fiind preluate şi integrate la nivelul aplicaţiei TikTok. Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex. „user472350”)”, a mai precizat SRI.
Potrivit SRI, comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media ”este o practică foarte des întâlnită”.
Președintele României, Klaus Iohannis, a desecretizat, miercuri, informațiile prezentate de SRI, SIE, MAI și STS în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 noiembrie, cu privire la campania în mediul online pentru candidatul independent Călin Georgescu.
Potrivit documentelor desecretizate, Georgescu a beneficiat de o „campanie coordonată în special pe platforma TikTok” și din care a făcut parte o rețea de 25.000 de conturi.
Cetățeanul român Bogdan Peșchir a fost implicat în finanțarea promovării lui Călin Georgescu pe Tiktok, potrivit documentelor. De asemenea, a fost identificat un tipar acțional similar identificat la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret, campania informațională „Echilibru și verticalitate” este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federația Rusă în Ucraina, arată documentele.