Ambasada Rusiei în România a condamnat în termeni cei mai duri acuzațiile aduse de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, care au acuzat Federația Rusă că s-a implicat activ în fraudarea alegerilor din Republica Moldova, România și Georgia.
Ambasada Rusiei în România îi acuză pe americani că intervin în afacerile interne ale altor state prin „revoluții colorate”, recurgând la amenințări, șantaj și manipularea opiniei publice prin minciuni și denaturarea faptului, metode pe care le numesc „instrumente din arsenalul diplomației americane”.
„Referitor la declarația Departamentului de Stat al SUA cu privire la alegerile din România
Departamentul de Stat al SUA nu s-a putut abține să nu intervină direct în alegerile prezidențiale din România, publicând la 4 decembrie 2024 o declarație a purtătorului de cuvânt, dl. M.Miller, cu acuzații nejustificate și false privind „activitățile cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România”.
În declarația sa, dl. M.Miller a amenințat România cu refuzul companiilor americane de a mai investi în economia țării și cu alte consecințe negative dacă țara va îndrăzni să schimbe cursul de susținere necondiționată a planurilor agresive ale blocului NATO condus de americani.
Pentru cei care se bazează pe indicațiile Departamentului de Stat al SUA, le reamintim încă o dată după cum urmează. Rusia nu intervine niciodată în procesele electorale din alte țări, nu orchestrează „revoluții colorate” în acestea, în relații bilaterale nu recurge la amenințări, șantaj, manipularea opiniei publice prin minciuni și denaturarea faptelor. Toate acestea sunt instrumente din arsenalul diplomației americane.
Respectăm orice alegere a poporului român și îi recomandăm pe politicienii și mass-media din România să nu implice Rusia în procesele politice interne din țara lor”, se arată în mesajul transmis de Ambasada Rusiei în România.
Contextul mai larg este dat de faptul că Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, a criticat Rusia și pe Vladimir Putin la reuniunea miniștrilor de externe din OSCE, subliniind faptul că Moscova a interferat în alegerile din România, Moldova, precum și în situația Georgiană. În acel moment, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, prezent la eveniment, a părăsit sala.
„În acest an, OSCE a observat mai mult de o duzină de alegeri – inclusiv recentele alegeri din Statele Unite – oferind evaluări care rămân standardul de aur pentru competiţii libere şi corecte”, a spus Blinken. „În Moldova, OSCE a afirmat că scrutinul a fost bine administrat, în ciuda interferenţelor ruseşti, iar acum autorităţile române descoperă un efort rusesc – de amploare şi bine finanţat – de a influenţa recentele alegeri prezidenţiale, contrar standardelor OSCE”, a subliniat şeful diplomaţiei americane în discursul său.
Apoi, Mathew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat într-un comunicat că progresele României nu pot fi puse la îndoială de actori străini care încearcă să devieze politica românească de la interesul său pro-occidental.
„Progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”, a comunicat Mathew Miller.