Ce se întâmplă în corp atunci când consumi varză murată. Rezultatele unui studiu clinic vorbesc de la sine

Consumul de alimente fermentate, printre care și varză murată, poate fi benefic pentru sănătatea digestivă. Dovezile arată foarte clar că acest aliment poate susține sănătatea intestinală și poate avea alte beneficii pentru organism.
Alina Costache
07 dec. 2024, 07:33
Ce se întâmplă în corp atunci când consumi varză murată. Rezultatele unui studiu clinic vorbesc de la sine
Varză murată, beneficii pentru organism

Varză murată, beneficii și efecte. Această legumă este o sursă de bacterii lactice care pot susține sistemul imunitar și pot reduce inflamația. Într-un studiu clinic din 2018 s-a investigat efectul verzei pasteurizate sau nepasteurizate asupra microflorei intestinale a 34 de persoane cu sindromul intestinului iritabil (IBS).

Persoanele din ambele grupuri au avut o reducere semnificativă a severității simptomelor VRS. Cu toate acestea, numai cei care au consumat varză nepasteurizată au prezentat modificări ale microflorei intestinale.

Prin urmare, efectele pozitive ale verzei murate asupra sănătății intestinului și a îmbunătățirii HR se pot datora prebioticelor prezente în mod natural în varză, dacă nu chiar mai mult decât culturilor bacteriene asociate cu procesul de fermentare.

Citește și: De ce este bine să pui un cartof în butoiul cu varză murată. Trucul care corectează una dintre cele mai frecvente greșeli

Varză murată, beneficii pentru organism

Efecte antiinflamatorii

O revizuire din 2021 a concluzionat că alimentele fermentate, cum ar fi varza, pot promova o mai mare diversitate a bacteriilor intestinale și pot proteja împotriva inflamației. Unele studii pe animale sugerează că efectul antiinflamator al verzei murată se poate datora producției reduse de oxid nitric.

Reglarea funcției imunitare

Varza murată poate afecta sistemul imunitar și poate ajuta la reglarea funcției imunitare într-o varietate de moduri. Microbii și compușii din varza creață pot activa diverse aspecte ale imunității în organism. Unii cred că acest lucru se poate datora modului în care procesul de fermentare îmbunătățește varza.

Antioxidanți

Varza acră este bogată în vitamine antioxidante C și E. De asemenea, conține compusul vegetal kaempferol. În studiile de laborator, oamenii de știință au descoperit că kaempferolul poate proteja împotriva daunelor oxidative prin eliminarea radicalilor liberi, care sunt molecule instabile și foarte reactive care pot provoca inflamații.

Proprietăți anticancerigene

Anumite bacterii lactice din varza crează acid linoleic conjugat. Studiile pe animale arată că această bacterie poate ajuta la protejarea împotriva cancerului și a aterosclerozei. Ateroscleroza apare atunci când arterele se îngustează și se întăresc din cauza acumulării de plăci.

Studiul din 2018 mai oferă îndrumări cu privire la cantitatea de varză murată pe care trebuie să o consumați pentru beneficii maxime pentru sănătate. Participanții au consumat 75 de grame de varză pe zi.

Oamenii pot începe cu 1 lingură de varză murată zilnic și pot ajunge la cantități puțin mai mari, potrivit actualno.com.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Două bancnote vor fi retrase de pe piață. Cât timp vor mai fi valabile actualele variante
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării