Amenzi uriaşe pentru şoferii români care ignoră acest aspect. Sancţiunile pot ajunge până la 4.500 de lei

Anumiți șoferi din România recurg la soluții ingenioase, dar contrare legii, pentru a nu plăti rovinieta – taxa obligatorie pentru utilizarea drumurilor naționale, europene și autostrăzilor. Un exemplu frecvent este utilizarea foliilor sau benzilor adezive pentru a ascunde parțial numărul de înmatriculare.
Filip Stan
06 dec. 2024, 14:46
Amenzi uriaşe pentru şoferii români care ignoră acest aspect. Sancţiunile pot ajunge până la 4.500 de lei

Deși aceste practici pot părea eficiente pe termen scurt unora dintre şoferi, ele atrag sancțiuni semnificative. Conform legii, numerele de înmatriculare trebuie să fie vizibile în permanență, iar orice încercare de a le masca reprezintă o încălcare a legislației rutiere.

Camerele de monitorizare pentru rovinietă, gestionate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sunt dotate cu sisteme avansate de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare. În situația în care numărul nu poate fi identificat din cauza obstrucționării, se declanșează o alertă, iar imaginile capturate sunt ulterior verificate de un specialist. Dacă se confirmă lipsa rovinietei, șoferul riscă două tipuri de sancțiuni: una pentru neplata taxei și alta pentru ascunderea numărului de înmatriculare, scrie Playtech.

Legislația prevede sancțiuni clare pentru astfel de practici. Conform Art. 99 (1) din Legea 195/2002, utilizarea foliilor sau altor dispozitive care împiedică citirea numărului constituie o contravenție și se sancționează cu 2 sau 3 puncte de amendă, echivalentul unei sume între 330 și 495 de lei. În plus, șoferii surprinși fără rovinietă riscă o amendă suplimentară, care variază între 250 și 500 de lei pentru autoturisme și poate ajunge până la 4.500 de lei în cazul vehiculelor de mare tonaj.

Tentativele de a evita plata rovinietei prin ascunderea numărului de înmatriculare sunt nu doar ilegale, ci și ineficiente. Camerele CNAIR sunt programate să detecteze nereguli, iar imaginile capturate în cazurile suspecte sunt analizate minuțios. Chiar dacă pe moment șoferul poate scăpa de amendă, probabilitatea de a fi sancționat ulterior este foarte ridicată datorită tehnologiei avansate și controalelor riguroase ale autorităților.

Citeşte şi: Cele trei greşeli banale de la bloc care te lasă fără bani de sarmale de Crăciun. Amenzile sunt uriaşe pentru locatarii neatenţi!

Mai mult, în cazul unei opriri în trafic, un echipaj de poliție rutieră poate aplica sancțiuni directe pentru nerespectarea cerinței de vizibilitate a numărului de înmatriculare, ceea ce agravează situația. Astfel, cei care recurg la astfel de metode se expun unor riscuri legale suplimentare.

Începând cu 2024, o nouă reglementare introduce posibilitatea plății rovinietei după efectuarea călătoriei, însă aceasta se aplică doar în anumite condiții și abia din 2026. Legea 275/2024 permite achitarea rovinietei până la ora 24 a zilei următoare deplasării, oferind șoferilor o fereastră de timp suplimentară. Până la implementarea completă a acestei măsuri, însă, șoferii sunt obligați să achite rovinieta înainte de a porni la drum, altfel riscă sancțiuni.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a explicat că, dacă șoferii plătesc rovinieta în ziua în care sunt surprinși de camerele de monitorizare, aceștia nu vor fi sancționați. Totuși, această prevedere se aplică doar vehiculelor sub 3,5 tone și devine valabilă efectiv din 2026.

Pentru a evita sancțiunile, cea mai simplă cale este respectarea legislației și achiziționarea rovinietei în mod legal. Taxa de drum poate fi plătită rapid și ușor, fie online, fie la benzinăriile autorizate.

Citeşte şi: ANAF pune tunurile pe acești români. Sunt cei mai afectați, lovitură pentru șoferii Uber, Bolt și BlackCab

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată când dezgheți frigiderul. Greșeala pe care multe gospodine o comit
Capital.ro
Călin Georgescu a dat lovitura în România. Acum s-a aflat ce a făcut: E clar! Nu există niciun dubiu
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
România va demola unele baraje și stăvilare construite pe râuri
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Cel mai mare risc pentru România în 2025. Analiza care schimbă tot
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Alertă de vreme severă în România! Meteorologii au emis un Cod galben de precipitații și vânt. Care sunt zonele afectate
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu va fi exclus de la prezidențiale! NU mai are niciun drept
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Dezertări în cadrul Brigăzii ucrainene ‘Anne de Kiev’ după formarea în Franța
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025